U Mostaru predstavljena Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

U Napretkovom konviktu u Mostaru svečano je predstavljena Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Prije početka svečanosti predstavljanja blagoslovljena je ploča s nazivom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na samom ulazu u Napretkov konvikt.

Ploču je blagoslovio fra Iko Skoko definitor Hercegovačke franjevačke provincije. Predsjednik HAZU sa sjedištem u Mostaru prof. dr. sc. fra Andrija Nikić je u uvodnom izlaganju istaknuo značenje osnivanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao osnovu da Hrvati Bošnjacima i Srbima i ostalima mogu predstaviti znanstvenike i umjetnike hrvatske nacionalnosti kao dar, ali i kao bogatstvo. “Jedna od zadaća naše Akademije je učiniti da hrvatska povijest pristupi sama sebi i stvori za svoj narod točnu sliku prošlosti kao čvrst temelj budućnosti”, rekao je prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Predsjednik Skupštine HAZU sa sjedištem u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Brkić upoznao je nazočne s idejom, kao i radnjama koje su prethodile osnivanju HAZU i samoj registraciji HAZU kod nadležnog ministarstva.

Nazočnima se obratio i Dragan Hazler predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) sa sjedištem u Baselu koji je čestitajući predsjedniku HAZU prof. dr. sc. fra Andriji Nikiću na ovom velikom danu za hrvatski narod u cjelini rekao: “HAZU u Mostaru će mostom svih suradničkih komunikacija na polju znanosti i umjetnosti svih struka spajati ljude u Domovini Hrvata s ljudima u rasijanosti cijeloga svijeta, odnosno s Hrvatima u dijaspori.”

Na samom kraju svečanosti predstavljanja HAZU sa sjedištem u Mostaru predsjednik prof. dr. sc. fra Andrija Nikić dodijelio je Povelje i Zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli da Hrvati u BiH nakon nekoliko pokušaja u posljednjih 15-ak godina dobiju svoju Akademiju znanosti i umjetnosti.

Svečanost predstavljanja HAZU sa sjedištem u Mostaru svojim nastupom upotpunila je klapa “Trebižet”.

mr. sc. Drago Martinović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*