U Mostaru promovirana dva toma Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića

Sinoć su u Mostaru, u Kulturnom centru “Kralj Fahd” u Mostaru, predstavljeni 4. i 5. tom Rječnika bosanskog jezika akademika Dževada Jahića

Po riječima autora, višetomni rječnik je do sada najveći zahvat uopće u povijesti bosanskog jezika.

“Zamišljen je kao rječnik standardnog i književnog, te djelimično i narodnog jezika. To je jedan rječnik koji ima fond od oko 100 tisuća natuknica, osnovnih riječi, te oko 400 tisuća jezičkih jedinica, a koji spada u red srednjih rječnika po veličini”, kazao je Jahić.

Naglasio je kako izrada rječnika traje već 13 godina te da je zamišljen kao desetotomni, s tim, kako je kazao, da se može dogoditi da rječnik pređe tu planiranu granicu od deset tomova.

Autor je dodao kako je veći dio posla već urađen te da bi projekt izrade rječnika trebao biti završen u naredne dvije godine.

Promotorica doc.dr. Elvira Ćemalović- Dilberović kazala je za Fenu kako je riječ o jednom od najobimnijih rječnika bosanskog jezika, dodavši da je metodologija same izrade rječnika jako dobro urađena te da je svaka riječ vrlo temeljito akcentirana.

“Osim opsega, odnosno broja natuknica, ono što ovaj rječnik čini izuzetno kompletnim jeste bogatstvo književne građe na osnovu koje je rječnik i rađen”, kazala je, uz ostalo, Dilberović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*