U Mostaru zaplijenjeni satovi i tekstil vrijedni 110.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na terminalu carinske ispostave Mostar privremeno su oduzeli tekstilne proizvode i ručne satove ukupne vrijednosti 110.000 KM koji su na nezakonit način pokušani uvesti u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o kineskoj robi, koju su na terminalu carinske ispostave Mostar otkrili službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Mostar tokom detaljnog pregleda kontejnerske pošiljke, prijavljene za uvozno carinjenje od uvoznika “Fun-Fan” iz Travnika. Utvrđeno je da količina robe u kontejneru ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi.

U kontejneru je pronađeno 107.028 pari muških i ženskih čarapa koje nisu bile prijavljene za carinjenje te su privremeno oduzete. Također, u istom kontejneru je, pored uredno prijavljenih ručnih satova za carinsku proceduru uvoznog carinjenja, pronađeno i 560 komada ručnih satova s natpisom zaštićenih robnih marki “Adidas” i “Nike” koji nisu bili prijavljeni za carinjenje, te su također privremeno oduzeti.

“Ova roba, koja je na nezakonit način pokušana uvesti u BiH, privremeno je oduzeta, a protiv uvoznika je pred nadležnim sudom pokrenut odgovarajući postupak”, priopćeno je u nedjelju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uprava poziva građane da na njenu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također poziva građane, kao i porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima , da to prijave na otvorenu liniju, na koju su svi pozivi besplatni i potpuno anonimni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*