U Odžaku će se održati kolokvij u povodu Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata

U sklopu XV. dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačko – modričkom kraju u Odžaku će se 15. i 16. svibnja 2012. održati Kolokvij pod nazivom: “Hrvatske žrtve i mučenici Drugog svjetskog rata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji”.

Na ovaj Kolokvij Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup pozvao je dekane vrhbosanske nadbiskupije te predstavnike redovničkih zajednica iz nadbiskupije sa ciljem da se nastavi rad na prikupljanju podataka o hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i poraću osobito među vjernicima laicima.

Na Kolokviju će govoriti mons. dr. Mile Bogović, kao predsjednik Komisije za Hrvatski martirologij HBK i BK BiH te prof. dr. Jure Krišto, predstojnik Studija povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Potom bi dekani te predstavnici redovničkih zajednica kratko izvijestili o tome što je učinjeno u popisivanju žrtava iz Drugog svjetskog rata na području njihovih dekanata.

Drugog dana Kolokvija, 16. svibnja 2012. sudionici bi obišli neka od mjesta stradanja u odžačko-modričkom kraju te zajednički slavili Sv. Misu u “Burića štali” u Garevcu u 11 sati koju bi uz koncelebraciju biskupa Bogovića i dekana Vrhbosanske nadbiskupije te drugih svećenika predvodio kardinal Puljić. U svom dopisu dekanima nadbiskup Puljić ističe da ovim događajem želi obilježiti Dan žrtava rata i nasilja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*