U općinama Domaljevac-Šamac i Modriča završene ekshumacije žrtava prokletog rata

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH, jučer i danas završene su ekshumacije u općinama Domaljevac-Šamac i Modriča, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na lokalitetu Domaljevac-Šamac jučer kasno poslijepodne završena je ekshumacija i pronađeni su ostaci jednog nekompletnog tijela. Na lokalitetu sela Čardak, na području općine Modriča, danas je završena ekshumacija i pronađeno je tijelo.

S tih tijela uzeti su uzorci za DNK analizu radi identifikacije i utvrđivanja identiteta žrtava. DNK nalaz tih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodnog instituta za traženje nestalih osoba (ICMP).

Ostaci pronađenih tijela u ovim ekshumacijama bit će prebačeni u zajedničku grobnicu u Odžaku, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Ekshumacijama je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ovim ekshumacijama su prisustvovali predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, MUP-a Posavskog kantona (u Domaljevcu-Šamcu), MUPRS-a (u Modriči), ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH. [Zoran Matkić / Posavina.org]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*