U Orašju počinju 16. Dani hrvatskoga filma

U subotu treći rujna počinje 16. filmski festival u Orašju pod imenom “Dani hrvatskoga filma”. Na repertoaru je devet filmova koji će se prikazivati svake večeri do 11. rujna. Šest filmova stiže izravno iz Pule, nakon prikazivanja na tamošnjem festivalu pa zato oraški festival nazivaju i “mala Pula”. Bit će prikazana i tri filma iz BiH. Sve projekcije filmova bit će održane u oraškoj kino dvorani sa početkom od 20,00. Ulaz je slobodan za sve večeri osim za otvorenje kada se očekuje velik broj gostiju.

Veliki broj visokih uzvanika, dužnosnika BiH i Hrvatske stiže u Orašje na otvorenje filmskog festivala “Dani hrvatskog filma”. Potvrdila je usmeno dolazak i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Godinu dana ranije predsjednica Kosor je uputila čestitke za organiziranje manifestacije i pozdravila takav način promoviranja kulture. Ovoga puta sa izaslanstvom stiže osobno u Orašje biti gostom manifestacije. Filmsku manifestaciju će službeno otvoriti 3. rujna u 20,00 u oraškoj kino dvorani načelnik općine Orašje Đuro Topić.

U vrijeme trajanja filmskog festivala 7. rujna najavio je dolazak u Orašje predsjednik RH dr. Ivo Josipović. Toga dna planirano je održavanje gospodarskog foruma “Mogućnosti i perspektive gospodarskog razvoja Županije Posavske”. Skupu će nazočiti gospodarstvenici Županije Posavske, FBiH i RS-a te gospodarstvenici iz RH. Forum će otvoriti predsjednik RH dr. Ivo Josipović a prigodne će riječi uputiti i mr.sc. Marijan Oršolić, predsjednik Vlade ŽP. Planirana je multimedijalna prezentacija gospodarskih potencijala Županije Posavske te rasprava.

Filmski festival u Orašju “Dani hrvatskog filma” traje od 03. do 11. rujna. Festival otvara film Dalibora Matanića “Ćaća”, dobitnik nagrade za režiju. Četvrti rujna prikazat će se “Kotlovina”, redatelja Tomislava Radića, još jedan film sa pulskim nagradama. Peti rujna na repertoaru je film Pjera Žalice “Orkestar”. Šesti rujna prikazuje se “Korak po korak, Biljane Čakić Veselić. Sedmi rujna program festivala donosi “Jozef” redatelja Stanislava Tomića.

Osmi rujna prikazuje se “Neprijatelj” redatelja Dejana Zečevića a deveti rujna “Koko i duhovi” redatelja Daniela Kušana. Deseti rujna na rasporedu je “Sedam seks sedam” redateljice Irene Škorić a filmski festival zatvara jedanaesti rujna film Zdenka Jurilja “Tri dana”.

Na repertoaru je 9 filmskih ostvarenja, šest iz najnovije hrvatske produkcije (Pula) i tri iz BiH produkcije: “Ćaća” Dalibora Matanića, “Kotlovina” Tomislava Radića, “Orkestar” Pjera Žalice, “Korak po korak” Biljane Čakić, “Jozef” Stanislava Tomića, “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Koko i duhovi” Daniela Kušana, “Sedam seks sedam” Irene Škorić i “Tri dana” Zdenka Jurilja.

Na Danima filma, prve večeri dodjeljuje se Zlatni dukat za promicanje i dugogodišnji doprinos u stvaranju hrvatskog filma. Dosada su Zlatni dukat u Orašju dobili: Vanja Drach, Relja Bašić, Bogdan Žižić, Fadil Hadžić, Špiro Guberina, Antun Vrdoljak, Zlatko Vitez i Joško Duvančić .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*