U Orašju prikazan prvi poratni amaterski film snimljen u Posavini

U oraškoj kino dvorani 27. prosinca 2012. godine je na dvije kino predstave predstavljen prvi poratni amaterski film nastao na području oraške općine, točnije u mjestu Tolisa.

Radi se o ostvarenju šesnaest mladića, koji su u šest mjeseci snimili i potom digitalno obradili film. Naslov filma je “Neugodna tišina”, a specifičnost je da je sniman mobitelom i foto aparatom.

Obje predstave popratilo je gledateljstvo koje je popunilo do zadnjeg mjesta kino dvoranu. Film je trajao oko 80 minuta, nakon čega su idućih par minuta prikazivane scene sa snimanja filma. Inače ideja filma razvijala se oko tri godine, a radnja filma je sudbina skupine mladića, koji su dok su bili djeca, igrajući se naštetili svom kolegi. Kolega kojeg je spasio mjesni samotnjak, naučio je dječaka borilačkim vještinama, koje je on uporabio kako bi se osvetio za dječju igru s vatrenim oružjem.

Film je vrijedan dokaz promjena u tehnologijama medija. Sniman na neubičajen način, sa osmišljenim scenama, glumom koja se može ocjeniti zadovoljavajućom ocjenom i režijom koja je na razini najnovijih ostvarenja hrvatske kinematografije. Pitkiji je od nekih filmova koje smo gledali na Danima hrvatskog filma. Jedina zamjerka je prevelika količina psovki, no znajući kako je to inače riječnik koji je najčešće korišten na ovim našim prostorima, zamjerka je nešto manja.

Kvaliteta tona je sukladna uređajima koji su korišteni za snimanje i da nije tog elementa filma ovaj bi film mogao konkurirati profesionalnom ostvarenjima. Inače autor ovog teksta došao je na 15 minuta, a ostao dva sata i to je dovoljan dokaz da je “Neugodna tišina” samo neugodna tišina kojom će se morati zadovoljiti profesionalci kada budu stvarali svoje nove filmove, jer su amateri pokazali da ni film nije bauk, pa će tako muz ulazak u novinarstvu i film dobiti svoju tzv. građansku alternativu. [radioorasje.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*