U ovoj godini prijedlog zakona o hrvatskom TV kanalu u BiH

Do kraja ove godine novo Vijeće ministara BiH bi u parlamentarnu proceduru moglo uputiti više od 50 zakonskih prijedloga. Toliko ih je trenutačno u fazi izrade ili je najavljena njihova izrada do kraja 2012. godine, piše Večernji list BiH.

Prema prijedlogu orijentacijskih planova rada koje su pripremila parlamentarna povjerenstva, od Vjekoslava Bevande i njegovih ministara očekuje se da odmah krenu s izradom prioritetnih zakonskih propisa. Među prvim zakonskim prijedlozima koje parlamentarci očekuju od Vijeća ministara je onaj o lustraciji. Ovo je vrlo delikatno pitanje u svim bivšim socijalističkim zemljama, a Ministarstvo pravde treba ga sačiniti još temeljem zaključka Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz 2010. godine. Njegovo dostavljanje u parlamentarnu proceduru očekuje se još ovog mjeseca.

Mnogo je propisa koji su dio obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ali i generalno iz takozvane europske agende. Tako bi Parlamentu trebali biti dostavljeni prijedlozi zakona o mjeriteljstvu, javnim nabavama, carinskoj politici i javnim cestama. Već sljedećeg mjeseca Parlament očekuje da Ministarstvo civilnih poslova pripremi zakon o putnim ispravama, a do ljeta bi Ministarstvo pravde trebalo dostaviti prijedloge dva važna zakona, o obligacijskim odnosima i o oduzimanju i raspolaganju imovinom pribavljenom kaznenim djelom.

Ministarstvo sigurnosti bi u proceduru trebalo staviti prijedlog zakona o prevenciji i borbi protiv terorizma, kao i dopunu zakona o zaštiti tajnih podataka. Među planiranim zakonima u ovoj godini su i oni o poštama, elektroničkim komunikacijama i uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku. Sva tri propisa trebaju biti kreirana u Ministarstvu prometa i veza, i to najvjerojatnije u zadnjem kvartalu ove godine.

Mnogo pozornosti i političkih prepucavanja sigurno će izazvati i prijedlozi zakona o denacionalizaciji i prizivnom sudu BiH. Najviše zakonskih prijedloga očekuje se od Ministarstva pravosuđa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*