U paradi na Crvenom trgu i NATO-vi vojnici

crveni-trg-2010 Središnja proslava 65. obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom obilježena je vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi u kojoj je sudjelovalo više od 10.000 vojnika, s naoružanjem koje uključuje i strateške nuklearne projektile. Ove godine su u paradi na Crvenom trgu po prvi pu sudjelovali i vojnici četiriju zemalje članica NATO-a.
Parada je počela iznošenjem zastave Ruske Federacije i sovjetske zastave sa srpom i čekićem, znamenjem pobjede u Drugom svjetskom ratu. U više od jednog sata Crvenim su trgom prošli tenkovi, oklopni transporteri i raketni projektili, dok su slavni trg nadlijetali borbeni zrakoplovi. Postrojbama na Crvenom trgu obratio se ministar obrane Anatalaj Serđukov, a potom i predsjednik Rusije i vrhovni zapovjednik Dmitrij Medvedev. “Pouke Drugog svjetskog rata pozivaju nas na solidarnost. Mir je i dalje krhak. Obavezni smo pamtiti da ratovi ne počinju u jednom trenutku. Zlo dobiva snagu ako se pred njim povlačimo i ako se pravimo da ga ne primjećujemo”, rekao je Medvedjev u svom kratkom govoru. “Samo zajednički se možemo suprotstaviti aktualnoj globalnoj prijetnji!”, istaknuo je Medvedev te dodao da se svjetski problemi mogu riješiti samo na temelju dobrosusjedske saradnje.
Paradi su, osim domaćina Dimitrija Medvedeva, viđeni i njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Hu Jintao, kao i čelnici Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske, Azerbajdžana, Armenije, Vijetnama, Izraela, Kazahstana, Latvije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Estonije. Francuski je šef države odgodio posjet zbog financijske krize u eurozoni, a iz istog je razloga izostao posjet talijanskog premijera Silvija Berlusconija. U Moskvu nisu došli ni američki predsjednik Barack Obama ni britanski premijer Gordon Brown. Čelnici Bjelorusije i Ukrajine, koje su u Drugom svjetskom ratu bile u sastavu SSSR-a, također nisu došli jer jubilej obilježavaju u svojim zemljama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*