U Parizu otvorena izložba skulptura Ivana Meštrovića

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u ponedjeljak u muzeju Rodin u Parizu izložbu skulptura Ivana Meštrovića.

Izložba je priređena u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj pod nazivom “Croatie, la voici”, opsežnog projekta kojim će se ove jeseni Hrvatska predstaviti francuskoj publici nizom događanja s područja hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije.

Ministrica Pusić je u prigodnom govoru na otvaranju izložbe istaknula da je Hrvatska osuvijek bila kulturni dio Europe a da će sada uskoro postati i političkim dijelom Europe. “Lijepo je biti kulturni dio Europe ali je neophodno biti njezinim političkim dijelom”, rekla je hrvatska ministrica.

U ime francuskog ministarstva vanjskih poslova uzvanike je pozdravila ministrica zadužena za Francuze u inozemstvu Helene Conway-Mouret. Ona je u svom govoru istaknula da će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati 28. članica EU i da se Hrvatska ovom izložbom predstavlja djelima svog najvećeg kipara.

Otvaranju izložbe bio je nazočan sin Ivana meštrovića, Mate meštrović sa suprugom.

S 12 djela izložba “Ivan Meštrović, Hrvatska ekspresija”, donosi presjek njegova stvaralaštva te, u muzeju koji nosi ime Augustea Rodina, daje novi pogled na njegov odnos s tim velikanom svjetskog kiparstva, kojega je Meštrović smatrao svojim prijateljem, učiteljem i uzorom. Unatoč velikoj razlici u godinama povezivalo ih je prijateljstvo i uzajamno poštovanje, što je na izložbi prikazano kroz dijalog njihovih najznačajnijih radova, korespondenciju, te Meštrovićeve pisane uspomene na Rodina.

Meštrovićeva djela izlažu se u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj tijekom, o 50. obljetnici njegove smrti i 60. godišnjice ugovora iz 1952. kojim je svoja djela darovao Hrvatskoj. Izložba, nastala u suradnji Muzeja Ivan Meštrović i Muzeja Rodin, bit će otvorena do 6. siječnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*