U petak promocija “Grudskog pivanja” u Zagrebu

Dva nosača zvuka i knjiga “Grudsko pivanje”, u izdanju Matice hrvatske iz Gruda, bit će predstavljeni u velikoj zgradi Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu u Zagrebu u petak, 14. listopada, u 18 sati.

Narodno blago grudskoga kraja, gangu, putničko pjevanje te džotavicu zagrebačkoj publici će predstaviti gospodarski tajnik Matice hrvatske dr. sc. Damir Zorić, etnomuzikolog mr. sc. Joško Ćaleta, profesor Jozo Marić te voditelj na Radio Grudama i idejni začetnik projekta prikupljanja, zapisivanja i snimanja tradicionalnih pjesama Tomislav Matković.

Predsjednik Matice Hrvatske u Grudama Mario Bušić izrazio je zadovoljstvo što će knjiga sa stihovima i nosači zvuka grudskog pjevanja biti predstavljeni u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu.

“Suradnja ogranka Matice Hrvatske Grude i Središnjice u Zagrebu odlična je. To dokazuje i primjer da smo početkom ove godine prezentirali gruđanima i široj publici knjigu predsjednika Matice Hrvatske Igora Zidića ‘Slučaj Alilović’. Tom prigodom obnovili smo i grobnicu pokojnog Ivana Alilovića iz Ružića jer je taj patnik to i zaslužio, a prije se nije znalo ni gdje je pokopan”, kazao je Bušić.

U sklopu kulturne večeri nastupit će muški i ženski gangaški sastavi iz Gruda te Jure Miloš, mladi umjetnik na guslama i diplama.

“Ganga i tradicionalno pjevanje ovoga kraja naša je prošlost i sadašnjost a njena budućnost ovisi o onima na kojima svijet ostaje. Ali, kako sam imao prigodu vidjeti zadnjih dana, otkada se više družim s gangašima, i djeca je vole i rado pjevaju, pa ima budućnost. Ganga je dio naše kulturne baštine, pa će Matica hrvatska, kao hrvatska kulturna institucija, pomoći svim entuzijastima da nađu svoje mjesto u svjetskim kulturnim institucijama koje brinu o nematerijalnoj kulturnoj baštini”, zaključio je Bušić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*