U povodu 35 godina književnog rada Željko Ivanković (opet) objavio “Vareške priče”

vareske-priceNakon prvog izdanja 2003., sarajevska izdavačka kuća “Dobra knjiga”, ovih je dana objavila drugo dopunjeno izdanje “Vareških priča“ autora Željka Ivankovića. Knjiga je objavljena u povodu 35 godina autorovog književnog rada.

Prvo izdanje “Vareških priča” objavljeno je 2003. u povodu 25 godina književnog rada, sad je objavljeno drugo, dopunjeno izdanje s novih osam priča.

“Vareške priče” čine izbor priča pet pripovjednih knjiga Željka Ivankovića: Priče o ljubavi i smrti (1989.), Nove priče o ljubavi i smrti (2001.), Na svoji baštini (2010.), te knjiga priča za djecu Zvjezdangrad (1990.) i Odrastanja (2002.), uz priče koje su objavljivane u periodici, a do sada nisu objelodanjene u zasebnoj knjizi.

“Vareške su priče prvotno nastale kao plod želje da se sve moje priče koje se na bilo koji način, prije svega zemljopisnim i historiografskim određenjem, a onda i likovima, te nadasve duhom, tiču Vareša i vareškog kraja, nađu u koricama jedne knjige. Tako je knjiga i koncipirana: od davnašnjih bajki i legendi, preko fantastičkih priča, priča koje su činile naša djetinjstva i odrastanja, do ratnog razdoblja koje je na čudan način u sebi razobličilo brojne sudbine i, plašimo se, unepovrat odnijelo neki naš i samo nama znani vareški kraj. Ova knjiga, moguće, čuva dio tog Vareša ili barem svojim čitateljima pomaže da sami u svojim sjećanjima i svojim pričama sačuvaju ili pak ožive, oblikuju neki svoj Vareš. Kažem Vareš, a u pitanju su priče koje govore život i koje su na neki način priča naših života, priče Bosne, univerzalne životne priče”, rekao je Ivanković za Fenu povodom izlaska knjige “Vareške priče”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*