U Rusiji se uoči izbora vodi građanski cyber-rat

Nekoliko tjedana uoči izbora u Rusiji je izbio pravi hakerski rat. Blokiraju se internetske stranice medija kritičnih prema Kremlju, provaljuje se u njihove e-mail sandučiće. Ni članovi skupine Anonymous ne miruju…

Deutsche Welle izvještava da moskovski dnevni list Kommersant govori o “najvećem političkom skandalu u posljednjih 12 godina”. Iza velikih hakerskih napada na taj list u ožujku 2008. navodno stoji Kremlju lojalna omladinska organizacija “Naši”. Dokazi za to mogu se, prema pisanju Kommersanta, naći u mailovima vođe “Naših” Vasilija Jakemenka i njegove glasnogovornice Kristine Potupčik.

A što u mailovima piše, doznalo se zahvaljujući činjenici da su hakeri koji se predstavljaju kao ruski izdanci međunarodno djelatne grupe Anonymous “provalili” su u e-mailove Jakemenka i Potupčikove i prije nekoliko dana ih objavili na internetu.

“Naši” odbacuju sve optužbe i prijete Kommersantu tužbom za klevetu. Ta omladinska organizacija financira se novcem ruskih poreznih platiša i već godinama lobira za Vladimira Putina, aktualnog ruskog premijera koji slovi kao favorit na predsjedničkim izborima 4. ožujka.

Hakerski skandal ne baca međutim samo loše svjetlo na Putina. On pokazuje i kako je internet postao važan u ruskoj politici. Mediji govore čak o “cyberskom ratu” između pristaša i protivnika Kremlja.

Ne prođe niti jedan tjedan bez hakerskih napada. Tako je grupa Anonymous 8. i 9. veljače blokirala internetske stranice Putinove stranke “Ujedinjena Rusija”. Prije toga su napadnute stranice više oporbenih stranaka. Internet se sve češće koristi i za kampanje protiv oporbenjaka. Prisluškuju se njihovi privatni telefonski razgovori i stavljaju na mrežu. Nedavno je žrtva takvog napada bio i bivši vicepremijer Boris Nemcov.

Do sada su najveće smetnje u ruskom internetu nastupile na dan parlamentarnih izbora, 4. prosinca 2011. Stranice više medija kritičnih prema vladi, među njima i lista Kommersant, ali i jedne neovisne organizacije izbornih promatrača satima nisu funkcionirale.

Vrlo je teško otkriti tko doista stoji iza hakerskih napada, tvrde ruske vlasti, što je ilogično kad su, prema procjenama poznavatelja, hakeri tehnički puno bolje opremljeni od policije.

Provala u e-mail-sandučiće aktivista organizacije “Naši” nameće i neka moralna pitanja, piše Kommersant. Kada hakeri objavljuju pisma oporbenjaka s privatnim sadržajem, onda je to za osudu jer se “tuđa pisma ne čitaju”. Ali u ovom slučaju su žrtve cyberskog napada “dužnosnici jedne mutne vladine organizacije sumnjivog karaktera”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*