U SAD-u brojna uhićenja mirnih prosvjednika

Američka policija uhitila je više od sto sudionika mirnih prosvjeda “Okupirajmo Boston” dok je u Washingtonu uhitila šest pripadnika pokreta “Okupirajmo DC”. Uhićenja u Bostonu počela su u 1.20 po lokalnom vremenu, u parku Greenway, gdje su se prosvjednici okupljali kako bi kritizirali financijsku industriju i društvenu nejednakost.

Gradonačelnik Thomas Menino uhićenja je opravdao time da su prosvjednici prijetili zaustavljanjem prometa i proširili se na dio parka koji je nedavno obnovljen za 150.000 dolara. Skupina “Okupirajmo Boston” objavila je da je policija okrutno napala prosvjednike.

U Washingtonu je policija uhitila prosvjednike koji su upali u atrij pomoćne zgrade Senata i razvili transparente “Prekinite rat sada” i “Ljudi za narod”. Uhićenja u Washingtonu dogodila su drugog tjedna prosvjeda koji su dio pokreta začetog prošloga mjeseca u New Yorku protiv ekscesa Wall Streeta, korporacijske pohlepe, društvene nejednakosti i drugih socijalnih pitanja.

Inicijativa Ujedinjeni za globalnu promjenu (United for global change) poziva ljude diljem svijeta da 15. listopada izađu na ulice. Za sada je sudjelovanje potvrdilo više od tisuću gradova u 30 država na šest kontinenata. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*