U Sarajevu održan festival “Kao nekad pred Božić”

Tradicionalni, 11. po redu Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja, “Kao nekad pred Božić”, u produkciji Udruge “Libertas” iz Sarajeva, održan je u srijedu navečer u prepunom Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Publika je dva i pol sata uživala u izvedbama tradicionalnih Božićnih i drugih prigodnih skladbi brojnih popularnih izvođača.

Na samom početku, članovi KUD “Rudine” su publici dočarali ozračje Badnje večeri i tradicionalni doček Božića u bosanskim i hercegovačkim selima.

Program je vodio profesor Besim Spahić sa sarajevskog Fakulteta političkih znanosti, a posebni gost revijalnog programa bila je grupa “Novi fosili”, koja je publiku oduševila miksom svojih najvećih hitova, poput onih “Košulja plava” i “Bilo mi je prvi put”. «Novi fosili» u originalnom sastavu, prvi put su nastupili u Sarajevu poslije 20 godina.

Sanja Doležal, pjevačica “Novih fosila”, rekla je da joj je drago nakon dva desetljeća vratiti se u Sarajevo i pjevati pred divnim ljudima koje još pamti.
“Prošlo je mnogo godina od našeg posljednjeg susreta, ali sad smo svi u najboljim godinama”, poručila je s pozornice Sanja Doležal.

Rajko Dujmić, lider grupe “Novi fosili”, poručio je Sarajlijama da grupa već snima neke nove pjesme te da će uskoro one biti predstavljene njihovoj publici. Rekao je da će i dalje imati prepoznatljivi “fosilski” rukopis, te da će publika moći uživati u novim starim “Fosilima”.

Marijo Pejić, organizator festivala, poručio je da već 11 godina iz Sarajeva “Libertas” šalje cijeloj BiH božićnu poruku mira, vjere i tolerancije, te da će tako nastaviti i ubuduće.

Cijelu manifestaciju snimala je Televizija Bosne i Hercegovine, a koncert će biti emitiran 24. prosinca, dan uoči Božića.

I ove godine, ozračju manifestacije «Kao nekad pred Božić» doprinijeli su i gosti iz Županje, te već spomenuti KUD «Rudina» iz Župe Vidoša, pa je posjetiteljima i pri ulazu i izlasku iz dvorane ponuđen bogat kulturno-umjetnički program, uz degustaciju autohtonih domaćih proizvoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*