U Sarajevu prijete da će srušiti spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Veliki broj Sarajlija, mahom Bošnjaka, izrazio je svoje negodovanje da se ispred sarajevske katedrale izgradi spomenik papi Ivanu Pavlu II., a čak je zaprijećeno i da će biti srušen ukoliko se izgradi, piše “Dnevni list”. ”Citirajte me , fotografirajte me slobodno. Evo, ja vam kažem, čim bude postavljen, ja ću ga srušiti”, zaprijetio je jedan od sudionika javne rasprave o podizanju spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale, koja je održana u velikoj dvorani općine Stari grad u Sarajevu.

Jedan je imam izgradnju spomenika nazvao provokacijom pri tom pitajući nazočne mogu li zamisliti kakva bi reakcija bila da se u Mostaru postavi kip određenom islamskom vjerskom vođi.

Inače, javna rasprava trebala biti održana o tome treba li spomenik pomaknuti nekoliko metara unatrag, a ne o tome hoće li on biti izgrađen ili ne, jer su za postavljanje spomenika ranije dobivene sve potrebne suglasnosti. Odluku o postavljanju spomenika donijela je Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”. Općinsko vijeće Stari grad 2007. dalo je odobrenje za postavljanje spomenika, a idejno rješenje projekta spomen-obilježja odobrila je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Pozitivne odluke za spomenik prethodno su već donijeli Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša te Zavod za planiranje razvoja Sarajevske županije.

Unatoč tome, od samoga početka rasprave za govornicom su se smjenjivali građani za koje nije pitanje gdje će se spomen-obilježje postaviti, bliže ili dalje katedrali, nego izgradnja uopće. Govornici su iznosili mišljenje kako je papa Ivan Pavao II. obični smrtnik te kako ne zaslužuje obilježje u Sarajevu.

Jedan od prijedloga građana bio je da se kip ne treba uopće stavljati vani na javno mjesto, nego unutar katedrale. Mnogi su ovaj projekt okarakterizirali kao provokaciju prema bošnjačkom narodu u Sarajevu.

Autor izabranog idejnog rješenja spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II je akademski kipar, magistar arhitekture Hrvoje Urumović, rođen u Sarajevu 1976., a arhitekt Zvonimir Krznarić (1938.) iz Hrvatske autor idejnog rješenja trga i Strossmayerove ulice.

12 Comments

 1. ovaj covjek ocito nemam pojma ko je bio Ivan Pavao II. treba mu biti na ponos sto kip jednog takvog covjeka stoji u njegovom gradu…to je osoba koja je na sve stgrane sirila dijalog, promicala ljudske vrijednosti i stitila covejkovo dostojanstvo…svaki dan se porio za istinske covjekove vrijednosti..oprostio i svom najvecem neprijatelju i molio skrusena srca za oprostaj…a ovaj koji bi srusio njegov kip ocito nema pojma sto prica

 2. za muslimane je normalno da im smeta sve sto je hrvatsko,hrvatima nesmije smetati nista sto dolazi svakodnevno od muslimana,grade spomenike gdje hoce i kako hoce,mjenjaju nazive ulica ,izgradjuju na hrvatskom zemljistu,zele da govorimo njihovim jezikom i jos puno toga,a sto vi radite hrvatske stranke za boga mologa,PA VIDITE DA NAS SILAJDJIC GURA U PROPAST:

 3. ovaj covjek ocito nemam pojma ko je bio Ivan Pavao II. treba mu biti na ponos sto kip jednog takvog covjeka stoji u njegovom gradu…to je osoba koja je na sve stgrane sirila dijalog, promicala ljudske vrijednosti i stitila covejkovo dostojanstvo…svaki dan se porio za istinske covjekove vrijednosti..oprostio i svom najvecem neprijatelju i molio skrusena srca za oprostaj…a ovaj koji bi srusio njegov kip ocito nema pojma sto prica
  +1

 4. Kada je papa dolazio u posjet BiH, isticalo se da nije došao samo katolicima. Neki su mu ipak već tada pripremali “vrući doček”, a sada ga, evo, ni u u kamen uklesana ne žele vidjeti…

 5. Zaista mi je žao zbog istupa ovog jednog seljačine s Baščaršije s ove “javne rasprave”. Htio bih reći samo da nije tačno da se “veliki broj Sarajlija, mahom Bošnjaka” protivi izgradnji spomenika papi Ivanu Pavlu II. Čak naprotiv dosta Sarajlija je oduševljeno tom idejom, jer je papa bio veliki prijatelj Bosni i Hercegovini, i svim njenim narodima. I opet ponavljam, ta seljačina s Čaršije ne predstavlja svih pola miliona stanovnika mog grada, niti su osobe slične njegovom razmišljanju uopće u većini.

  Lijep pozdrav iz Sarajeva

 6. Nažalost u Sarajevu je sve manje Sarajlija, tako da je priča o tome kako Sarajlije nešto ne žele i žele to je jako diskutabilno. Sarajlije se odavno ne pitaju ni zašto i niko ih više ne šljivi ni 5% kad je u pitanju njihov grad. Sarajlijama se danas nazivaju svi oni koji su ovaj grad sišli s planina, došli iz Srebrenice (a da su pri tome stanovali i do 50 km od centra tog “grada”), Žepe, Rogatice, Višegrada i ne znam ti ni ja iz koje sve opštinice u Istočnoj Bosni. E takvim Sarajlijama nije potrebno ni pozorište, ni kina, ni spomenici, niti bilo šta drugo. Pitajte prave Sarajlije šta bi voljeli u svom gradu, a šta ne? Garantjem da ne bi htjeli pola ovih koji su sada tu.

 7. Molio bi da mi se odgovori koja je Evropska drzava podigla spomenik papi-koliko ja znam ni jedna.Sudbina spomenika u Sarajevu je inaće siptomatična.Volio bi da mi neko kaze ko sruši spomenik prestolonasljedniku Francu Ferdinandu,opet če neko reći bošnjaci.Ili spomenik Brus Liju u Mostaru pa se ne dize prašina.Ako interes evropskih drzava,koje su katolićke,nije za izgradnju tog spomenika kakav je to inters BiH i Sarajeva za izgradnjom istog.Ako ga Hrvati toliko zele neka ga izgrade u Zagrebu,jer oni imaju veći interes od Sarajeva.

 8. Gdje sve ima spomenik papi Ivanu Pavlu II. danas nije problem utvrditi – malo na Google i vidjet ćeš da Sarajevo, kad se jednom podigne “sporni” spomenik, uopće neće biti usamljeno. A u Hrvatskoj ih – ako je to uopće bitno – postoji već nekoliko, i to u Rijeci, na Braču, u Mariji Bistrici…, a nema sumnje da će ih biti podignuto još. Iz istog razloga iz kojega bi trebao biti podignut i spomenik u Sarajevu.

 9. za Ivicu K.-za Hrvatsku mi je jasno.Nisi mi odgovorio za Zagreb,i koje Evropske drzave osim Poljske su postavile spomenik papi.Vršiti pritisak na Sarajevo a istovremeno ne spominjati Zagreb kao evropsku metropolu je malo nekorektno.

 10. Ne znam o kakvom pritisku je riječ. Inicijativa da se u Sarajevu postavi spomenik Ivanu Pavlu II. nije došla iz Zagreba nego iz Sarajeva. A kad će i hoće li spomenik biti podignut i u Zagrebu, doista ne znam, to ovisi valjda o tamošnjim gradskim vlastima, baš kao što (ne)podizanje spomenika u Sarajevu ovisi o gradskim vlastima u Sarajevu.
  A što se Europe (i svijeta) tiče, istina je da je spomenika Ivanu Pavli II. najviše u Poljskoj, ali ih ima i u mnogim drugim zemljama – od Slovačke, Španjolske, Italije, Malte i Ukrajine do SAD-a, Kanade, Meksika, Kube Čilea i Istočnog Timora…

 11. a sta to tebi, “bosanac” smeta sto krscanski dio stanovnistva zeli postaviti kip Ivana Pavla II. Ja “bosanka” odusevljena sam tom idejom, i gledaj nesto, ne interesuje me ni Zagreb, ni Hrvatska ni ostatak svijeta ni da li je u njima ili bilo gdje drugo postavljen kip Ivana Pavla II, ja hocu da bude postavljen u Sarajevu, kod katedrale, i zivo mi se fucka sto to nekom “bosancu, muslimanu” smeta, ni da li je postavljen igdje u ostatku Europe. Sarajevo je puno, raznoraznih Islamskih kulturnih obiljezja, pa je li to ikad nekom krcanu, ili ti Hrvatu smetalo? Meni nije. A za grad Sarajevo naveliko se prodaje prica ostatku Europe kako je to multietnički, multikulturalni grad, ziva “vjerska šarolikost” toboze koju je vrijedno vidjeti i dozivjeti, a sve to da se navuku turisti i stvori sto pozitivnija slika o Sarajevu i kako je to grad visoke vjerske tolerancije, a na ovakvim stvarima se vidi da je to samo prica u kojoj zapravo nema ni malo istine jer inace, ne bi vam “najobicniji kip” smetao (pojedincima, ne kazem svima). A da je taj “najobicniji kip” zapravo figura Sultan Mehmeda II ili ne znam ti koje vec historijske licnosti koja ima visok znacaj za Islamsku vjeru i kulturu onda bi to za vas bilo nesto veliko i “sveto”, veliki kulturni znacaj za Sarajevo i ne bi se pitali da li je taj kip izgrađen u nekim visoko razvijenim Islamskim drzavama u svijetu i Europi, vama bi bilo bitno samo da bude izgrađen tu – u Sarajevu. E pa vidis, recimo da nigdje u svijetu nema igrađen kip Ivana Pavla II (a ima, itekako) mi bas hocemo da bude igrađen u Sarajevu jer hocemo da budemo “jedinstveni” i drugaciji od ostatka svijeta. A taj “seljacina s Bascarsije” kako ga je netko nazvao ( samo ja bi nadodala i zesci nacionalista) nek samo izvoli pa nek ga srusi, ja cu njemu kose pocupat i nos polupat i ja “nek me slobodno fotografisu” dok to radim. Ta njegova izjava je samo dokaz koliko se pojedinci u ovoj drzavi sile i slobodno hvale svojim nacionalizmom i primitivizmom, bez imalo stida ili straha, e pa takvim treba uzvratiti istom mjerom. I ja sam, “bosancu” Sarajka isto ko’ i ti i imam ista prava u ovom gradu bas kao i ti i ja bas hocu da bude izgrađen taj kip i jako se veselim, jedva cekam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*