U Sarajevu prosvjed zbog napada Izraela na konvoj za Gazu

Nekoliko stotina osoba danas je u Sarajevu mirno prosvjedovalo zbog napada izraelske vojske na konvoj koji je dopremao humanitarnu pomoć u Gazu. Prosvjednici, uglavnom studenti iz islamskih zemalja koji studiraju u Sarajevu, su nosili zastave Palestine, Turske i BiH te uzvikivali su parole podrške palestinskom narodu.

“Spontano smo se okupili kako bismo upozorili na nedopustivo ponašanje Izraela čija je vojska raketirala konvoj koji je brodovima iz Turske prevozio pomoć opkoljenoj Gazi. Srebrenica se očigledno ponavlja, a ovo je zločin nad civilizacijom”, rekao je Edvin Čudić, jedan od organizatora prosvjeda.

Među sudionicima napadnutog konvoja bio je i državljanin BiH sirijskog podrijetla Yasser Mohamad Sabbagh. Veleposlanstvo BiH u Turskoj potvrdilo je da on nije među ozlijeđenim i poginulim humanitarcima, ali da precizne informacije o njegovom stanju tek očekuju.
Bapad na humanitarni konvoj su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Tražim hitno pokretanje istrage o ovom izraelskom vojnom napadu. Počinitelji ovog zločina i njihovi naredbodavci moraju snositi punu krivičnu odgovornost u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam duboku zabrinutost zbog produbljivanja humanitarne krize i patnje palestinskog stanovništva u pojasu Gaze”, izjavio je Silajdžić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*