U Sarajevu služena misa za Otta von Habsburga

U crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu služena je Misa zadušnica za nedavno preminulog nadvojvodu Otta von Habsburg-Lothringena, dugogodišnjeg zastupnika u Europskom parlamentu, predsjednika, a potom počasnog predsjednika Međunarodne paneuropske unije i sina posljednjeg austrijskog cara.

Misu je predvodio biskup Vojnog ordinarija u BiH mons. dr. Tomo Vukšić u koncelebraciji s prof. dr. Franjom Topićem i vlč. Lukom Brkovićem.

U prigodnoj propovijedi prof. dr. Franjo Topić, koji je inače bio dugogodišnji predsjednik Paneuropske unije BiH, a sada je član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije, te veliki prijatelj nadvojvode Habsburga, osvrnuo se na život nadvojdvode, život koji je bio bogat različitim izazovima i kušnjama.

– Otto je prije svega bio praktični vjernik. On je svoju vjeru živio i utkao ju je u svaku poru svojega života. Neizmjerna je njegova uloga u priznanju neovisnosti Hrvatske i Slovenije, a potom i Bosne i Hercegovine, kada je bio europarlamentarac. U to doba samo su dva zastupnika Europskog parlameta bili za priznavanje ovih država i možemo zamisliti koliku je energiju ulagao u taj cilj. Posebno je volio Bosnu i Hercegovinu i sve njezine stanovnike. Uvijek je pričao jednu scenu iz života iz vremena Drugog svjetskog rata. Kao protivnik nacizma i Hitlera trebao je biti ubijen i, kako kaže, spasio ga je jedan čovjek iz BiH. Često je govorio o našoj zemlji i bio dragi gost na različitim skupovima koje smo organizirali. Možete samo zamisliti koliko je priznanja i nagrada dobio tijekom svoga života, ali posebno mjesto zauzimalo je priznanje ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’, grada koji je toliko povezan i s njim i njegovom obitelji”, kazao je, između ostalog, prof. Topić, dodavši kako bi volio da danas, posebno u BiH, imamo više političara i ljudi kakav je bio Otto von Habsburg.

Na misnom slavlju sudjelovali su i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, veleposlanici Republike Austrije i Kraljevine Španjolske Donatus Kock i Alejandro Enrique Alvargonzález San Martin, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Ivica Šarić, predsjednik Paneuropske unije BiH Dražen Gagulić i mnogi drugi.

Nadvojvoda Habsburg preminuo je 4. srpnja u mjestu Pöcking, u blizini Münchena, u 99. godini života, a pokopan je prošle subote u Beču.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*