Umro Ante Marković, posljednji jugoslavenski premijer

U 88. godini života, u Zagrebu je umro Ante Marković, posljednji jugoslavenski premijer, odnosno posljednji predsjednik tadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

Marković rođen je 25. 11. 1924. godine u Konjicu u BiH. Studirao je u Zagrebu gdje je 1954. godine na Elektrotehničkom fakultetu i diplomirao. Godine 1986. postao je predsjednik Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske, a na toj je dužnosti bio dvije godine.

Bio je jedan od najpopularnijih jugoslavenskih političara.

Marković je prvi savezni premijer bivše Jugoslavije koji je dinar učinio konvertibilnom valutom. Marković je u razmjerno kratkom roku radikalnim mjerama, osmišljenim uz pomoć američkog makroekonomista Jeffreya Sachsa, smanjio vanjski dug zemlje sa 21 na 11,5 milijardi dolara i omogućio otvaranje 60.000 tvrtki.

Njegov ambiciozan program ekonomskih reformi propao je zbog ubrzanog raspada Jugoslavije. Ostavku je podnio 20. 12. 1991. Od tada je uglavnom živio u Austriji i bavio se konzultantskim poslovima za velike tvrtke i vlade.

Pred raspad Jugoslavije osnovao je i političku stranku, Savez reformskih snaga, koja je utjecaj trebala crpiti iz uspjeha Markovićevih reofrmi, uključujući i do tada u SFRJ nepoznat proces privatizacije. No, stranka nije zabilježila takav uspjeh da bi bitnije utjecala na promjenu zbivanja koja će uslijediti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*