U Siriji se trenutačno nalazi oko 2.000 državljana BiH

U Siriji, gdje mjesecima bjesni građanski rat, sa sirijskim narodom sudbinu dijeli i 2.000 državljana BiH, koji tamo žive ili trenutno borave, rekao je veleposlanik BiH u Jordanu Darko Zelenika, čije veleposlanstvo pokriva i područje Sirije.

Po riječima veleposlanika Zelenike, najveći broj njih u bosansko-sirijskom braku.

Zelenika kaže da je Veleposlanstvo BiH u Jordanu do sada primalo telefonske pozive državljana BiH koji žele napustiti Siriju ili su im ljudi osobno dolazili sa zahtjevom da im pomognu pri povratku u BiH, ali je dodao da takvih zahtjeva nema mnogo.

“Postupajući po zahtjevima državljana BiH koji se nalaze u Siriji, mi smo od rujna prošle godine izdali četiri putovnice BiH, a od početka ove godine i 15 putnih listova za odlazak naših državljana u BiH”, izjavio je Zelenika za portal Klix.ba.

Veleposlanstvo je također izdalo i 31 ulaznu vizu za BiH, uglavnom za djecu iz bosansko-sirijskih brakova koja nisu imala državljanstvo BiH i nisu bila upisana u matičnu knjigu rođenih u BiH.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu da nemaju informacije o zahtjevima za veće evakuacije državljana BiH iz Sirije, te su još jednom upozorili državljane BiH da ne idu u Siriju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*