U Širokom Brijegu počeo je 13. Mediteran film festival

Projekcijom američkog dokumentarnog filma “We still live here” te otvaranjem izložbe “Globalna silikonizacija”, slikara Tomislava Zovke, u ponedjeljak poslijepodne u Širokom Brijegu počeo je 13. Mediteran film festival (MFF).

Na festivalu dokumentarnog filma prikazat će se ukupno 40 filmova, a 23 će ih biti u konkurenciji za nagradu “Kristalni projektor – Grand prix”.

Prva dva festivalska dana obilježit će predprogram naziva “Američki filmski izlog”, koji se realizira u suradnji s američkom veleposlanstvom u BiH i u sklopu kojeg će biti prikazano pet dokumentarnih filmova. Rječ je o filmovima koji su nastali u protekle tri godine i koji su pobjeđivali na velikim svjetskim festivalima.

Osim pretprograma, ove će godine u sklopu MFF-a biti prikazan program kratkih igranih filmova pod nazivom “Kratki, povratak kući”.

Najtecateljski, odnosno službeni dio festivala započinje u srijedu i tijekom tri dana bit će prikazana 23 filma iz deset mediteranskih zemalja. FIlmove je u konkurenciji više od 250 pristiglih radova izabrao Damir Čučić, ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli.

Službeni dio otvorit će se dokumentarnim filmom Đure Gavrana “Veliki dan”, a festival će u petak biti zatvoren igranim filmom izvan konkurencije ‘Sonja i bik”, redateljice Vlatke Vorkapić.

Na kraju 13. MFF-a dodijelit će se dvije nagrade – Grand prix MFF-a žirija kojega čini Jovan Marjanović, Zdenko Jurilj i Doron Tsabari te posebna nagrada po izboru gledatelja.

MFF je najstariji festival dokumentarnog filma u regiji. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*