U spomen na minula vremena, na Martinovom grebu na Bitovnji služena misa

Danas je na Martinovom grebu na Bitovnji služena sveta misa koja podsjeća na nekadašnja vremena kada su na toj planini tijekom ljeta boravili brojni stočari sa kreševskog područja.

Oni koji već godinama dolaze na misu tvrde da na Bitovnji nikad nije bilo toliko vjernika kao ove godine, a bilo ih je ne samo iz kreševske župe, nego i iz župa Tarčin, Deževice i Žitače, kao i sa kiseljačkog i fojničkog kraja.

Svetu misu predvodio je kapelan u župi Novi Šeher, fra Miroslav Batarilo, uz susluženje kreševskog gvardijana fra Ivana Pervana i župnika župe Žitače, fra Darka Drlje.

Misa kod Martinova greba podsjeća na stoljeća tijekom kojih su stočari s kreševskog područja ljetni period godine prvodili na Bitovnji, a kako nisu imali prigodu prisustvovati misi, samostan je na planinu slao jednog od fratara kako bi pastoralno djelovao među vjernicima.

Mnogi su na Bitovnju, kao što je posljednjih godina uobičajeno, došli već u subotu. Najviše ih je stiglo terenskim vozilima, ali ima i onih koji su stigli na konjima, pješke ili na biciklima.

Atmosfera je vesela, kuhaju se kotlići i peku roštilji, a lijepo vrijeme na Bitovnju je, uz nagovor onih koji već imaju to iskustvo, privuklo i mnoge kojima će to biti prvi put. Među njima je i mnogo mladih. [Kresevo.ba]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*