U Strasbourgu odbačena tužba Udruženja logoraša II. svjetskog rata protiv Hrvatske

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je, poslije tri godine razmatranja, tužbu Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske protiv Hrvatske i njihov odštetni zahtjev od 500 milijuna eura, objavio je Jutarnji.hr. Tužba je odbačena uz obrazloženje da Hrvatska nije potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, pa sud ne može prihvatiti tužbu.
Bivši logoraši i njihovi potomci pokušali su dokazati da je Hrvatska sljednica NDH, te je shodno tome dužna isplatiti odštetu. Pritom su se pozivali na primjer Njemačke koja je kao sljednica Hitlerove Njemačke isplatila odštetu osobama koje su bile u njemačkim logorima. Pojedini odvjetnici smatraju kako su suci Europskog suda razmatrajući tužbu zaključili da Hrvatska ipak nije međunarodnopravni sljednik Pavelićeve NDH i da je to razlog odbacivanja tužbe, piše Jutarnji.hr.
Jedan od argumenata hrvatske strane za odbacivanje tužbe zasigurno je bio slučaj tvrtke Socony Oil Company koja je nakon Drugog svjetskog rata zbog pljačke njihovih dobara od strane NDH od Jugoslavije zatražila odštetu. Posebna međunarodna komisija odbacila je tužbu tvrdeći da Jugoslavija nije sljednica NDH. Shodno tome i Hrvatska može tvrditi kako presuda dokazuje da ni Hrvatska, nastala iz raspada Jugoslavije, ne može biti sljednica NDH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*