Samostan i crkva u Fojnici proglasit će se nacionalnim spomenicima

U tijeku su aktivnosti za proglašenje samostana i crkve u Fojnici nacionalnim spomenicima, djelatnici iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz Sarajeva došli su u samostan Fojnica izvršiti detaljan uviđaj.

Do danas, uz pomoć Ministarstva prostornog uređenja FBiH i firme Geotehna iz Mostara, urađen je projekt Snimak postojećeg stanja crkve, a ove godine je u planu izrada projekta Sanacijskih radova crkve. Po završetku sanacijskih radova, uslijedila bi restauracija slikarija i crkvenog namještaja.

Komisija će, nakon uviđaja i dokumentacije koju je dobila od Franjevačkog samostana u Fojnici, sve podrobno pregledati i donijeti konačnu odluku.

Vrijednost samostana u Fojnici je ponajprije njegova drevna povijest. Egzistira preko 650 godina, a na sadašnjem mjestu je preko 500 godina.

Crkva je vrijedna kao građevinsko djelo arhitekta Josipa Vancaša, a vrijedna je i zbog unutrašnjeg prostora. Pokretno blago Franjevačkog samostana u Fojnici već je proglašeno nacionalnim spomenikom, a postoji mogućnost da će do konca ove godine također to biti samostan i crkva u Fojnici, javlja web portal franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*