U Tomislavgradu otkriven spomenik duvanjskom gastarbajteru

Spomenik duvanjskom gastrabajteru u subotu je svečano je otkriven u Tomislavgradu, na prostoru nove autobuske stanice.

Otkrivanje spomenika, koje je započelo mimohodom gradskim ulicama Orkestra Oružanih snaga BiH, tomislavgradskih mažoretkinja, članovima HKUD “Kralj Tomislav“ i Hajdučke družine Mijata Tomića, izazvalo je veliki interes kod Duvnjaka i duvanjskih gostiju koji su u velikom broju prisustvovali ovom svečanom događaju.

Spomenik su svečano otkrili Marijan Šarić iz Zagreba, privrednik porijeklom iz Tomislavgrada koji je finansirao izradu spomenika, Anica Kovač, Duvanjka i nositeljica lente prve pratilje Miss svijeta te načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Spomenik visine dva metra izradio je akademski kipar Pero Jakšić s Brača, a predstavlja skupni obiteljski portret na kojem su otac, majka, dječak i djevojčica zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca “gastarbajtera” na gradilište – “bauštelu”. Na spomeniku se nalazi natpis : “I u to vrime jadni svit krenu u bili svit”.

O gastarbajterima, njihovom životu te ideji o spomeniku kao zahvala za sve što su napravili za ovaj kraj, prisutnima se prigodnim riječima obratio načelik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

“Gastarbajteri su svojim životom omogućili nama kruh i školu, napredak i bolji život ali i brige. Oni su nam dali puno, ostavili sve da bi nama bilo bolje. Zar onda nije bilo vrijeme da mi simbolično odamo počast svim tim znanim i neznanim ljudima težačkih ruku“, kazao je Vukadin te dodao da će ovaj spomenik od bračkog kamena na duvanjskoj buri svjedočiti o neuništivosti duha i vjere u bolji život.

Nakon svečane ceremonije za sve uzvanike je u organizaciji Općine Tomislavgrad pripremljena prigodna zakuska, a u zabavnom dijelu programa nastupile su duvanjske muzičke skupine “Krivi smjer” i “Tibet” te poseban gost ove svečanosti Mate Bulić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*