U Trusini obilježena je 19. obljetnica stradanja 22 hrvatska branitelja i civila

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom koju je predvodio mons. Tomo Knežević, u selu Trusina obilježena je 19. obljetnica stradanja 22 hrvatska branitelja i civila.

Izaslanstvo Vijeća ministara BiH predvodio je predsjedatelj Vjekoslav Bevandaa prvi put počast ubijenima odala je zajednička delegacija FBiH u kojoj su bili predsjednik Federacije Živko Budimir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Zajednički vijenac na spomenik poginulim položili su predstavnici Udruge generalskog zbora HVO-a i Udruženja generala ARBiH, kao i predstavnici Koordinacije udruga HVO-a i ARBiH općine Konjic.

Vijence su položila i izaslanstva obitelji ubijenih Hrvata Trusine, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem, izaslanstvo HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) s predsjedateljem Draganom Čovićem na čelu, izaslanstvo Vlade HNŽ predvođeno predsjednikom Denisom Lasićem, predstavnici ministarstva branitelja HNŽ, izaslanstvo Grada Mostara, općina Konjic, Prozor-Rama, Gornji Vakuf/Uskoplje, izaslanstvo poginulih branitelja HNŽ, izaslanstvo HVIDRA-e…

Predsjednik Federacije Budimir rekao je: “Konačno zajedno na jednom mjestu, stalno zagovaram takav pristup prema svim žrtvama rata. Sve žrtve rata zavređuju da im se poklonimo i da sve počionice zločina osudimo”.

“Svi nevini ubijeni imaju pravo na počast i na pravdu, a zločinci na kaznu. Prvi put ovdje su zajedno generali HVO i Armije BiH, žrtve se ne mogu dijeliti, sve su iste pred Bogom i pred narodom, država mora biti spremnija na otkrivanje zločina. Ovaj zajednički čin danas je put jačanja povjerenja, jer svi se trebamo konačno okrenuti budućnosti, istakao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.
Potpredsjednik Pudarić je dodao “da je najbolja počast ovdje ubijenim i poginulim obnova života i povratak na ove prostore”.

“Sve je pusto u zaleđu Jablaničkog jezera skoro kao i u Trusini, ovdje je od 7.000 predratnih, ostalo oko 250 Hrvata”, rekao je mjesni župnik fra Darko Drljo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*