U Tuzli otvorena izložba fotografija Svetislava Cvetkovića

U Galeriji “Kristian Kreković” sinoć je otvorena izložba fotografija autora Svetislava Cvetkovića, koja je privukla veliku pažnju ljubitelja umjetnosti u Tuzli.

Izložbu su organizirali HKD ”Napredak” Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla a ova izložba je samo jedan od pokazatelja dobre suradnje sa iznimno mladim i talentiranim umjetnicima.

Svetislav Cvetković rođen je u Livnu dvadesetog srpnja 1980. godine. Diplomirao je na slikarskom odjelu 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Magistrirao je 2006. godine na poslijediplomskom studiju „Ars sacra“. Član je ULUBiH-a i jedan od osnivača udruge za promicanje vizualne kulture „TOČKA“. Od 2007. godine radi kao asistent na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Iako dolazi iz slikarstva njegova ljubav prema fotografiji je očito bila iznimno jaka. Fotografijom se počeo baviti početkom 2011. godine i njegove fotografije su dobijale nagrade i druga priznanja na različitim on line natječajima i stranicama namijenjenima ljubiteljima kreativne fotografije. Fotografije Svetislava Cvetkovića su više puta objavljivanje u vodećem regionalnom časopisu za kulturu fotografije „Refoto“. Dobitnik je i glavne otkupne nagrade za crtež na XIV. INTERBIFEPU, međunarodnom bijenalu portreta u Tuzli.

Moglo bi se kazati da ovaj mladi umjetnik funkcionira po onoj staroj dobroj izreci “da fotografija govori više od tisuću riječi”, tako da o svojoj izložbi i o onome što je predstavio na fotografijama nije previše govorio. Zato je svatko od prisutnih mogao da uživa u prekrasnim kadrovima tih poprilično neobičnih fotografija i da na nekoj od njih pronađe nešto za sebe.

“Uvijek sam naginjao ka tim nekim egzistencijalnim pitanjima, što se može vidjeti i na mojim fotografijama. Na njima se mogu vidjeti osamljeni ljudi, ljudi na rubu egzistencije. Nije riječ o klasičnim fotografijama nego o foto montaži, ali je ishodište svega fotografija, jer sam sve detalje sam fotografirao”, kazao je Svetislav Cvetković i dodao da na zinimljiv način koristi određene elemente koje poslije spaja u jednu cjelinu, jer to nije nešto što se može dobiti običnom fotografijom, točnije fotografiranjem običnih, svakodnevnih scena.

Na ovoj izložbi u Tuzli autor je izložio dvadeset pet fotografija, a nakon Tuzlaka ovu istu izložbu priliku će imati vidjeti i ljubitelji fotografije u gradu Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*