U utorak i srijedu XV. dani sjećanja na hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

Ovogodišnji XV. dani sjećanja na hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačko-modričkom kraju započet će u utorak, 15. svibnja Kolokvijem o žrtvama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Na ovaj Kolokvij nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je dekane vrhbosanske nadbiskupije te predstavnike redovničkih zajednica iz nadbiskupije sa ciljem da se nastavi rad na prikupljanju podataka o hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i poraću osobito među vjernicima laicima. Na Kolokviju će govoriti mons. dr. Mile Bogović, kao predsjednik Komisije za Hrvatski martirologij HBK i BK BiH te prof. dr. Jure Krišto, predstojnik Studija povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Potom bi dekani te predstavnici redovničkih zajednica kratko izvijestili o tome što je učinjeno u popisivanju žrtava iz Drugog svjetskog rata na području njihovih dekanata.

Drugog dana Kolokvija, 16. svibnja 2012. sudionici bi obišli neka od mjesta stradanja u odžačko-modričkom kraju te zajednički slavili Sv. Misu u ”Burića štali” u Garevcu u 11 sati koju bi uz koncelebraciju biskupa Bogovića i dekana Vrhbosanske nadbiskupije te drugih svećenika predvodio kardinal Puljić. U svom dopisu dekanima nadbiskup Puljić ističe da se ovim događajem želi obilježiti Dan žrtava rata i nasilja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U nedjelju, 20. svibnja 2012. u 18 sati na Odića brdo u župi Potočani bit će Križni put u spomen na žrtve Odžačkog kraja.

U Posavskoj Mahali – na spomen groblju na žrtve Drugog svjetskog rata na Nuića njivi 25. svibnja 2012. Svetu Misu u 11 sati za sve poginule ovoga kraja predslavit će mons. dr. Valentin Pozajić, pomoćni zagrebački biskup.
Sutra dan, 26. svibnja s početkom u 14 sati također u Posavskoj Mahali održat će se memorijalni odbojkaški turnir na spomenute žrtve.
Ovogodišnji XV. dani sjećanja završit će na Duhove 27. svibnja 2012. Sv. Misom u 11 sati kod Burića štale u Garevcu koju će predvoditi preč. Ilija Orkić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije. [ib / Posavina.org]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*