U Velikoj Britaniji zatvorenici prelaze na islam zbog zaštite i povlastica

Zatvorenici prelaze na islam kako bi ostvarili povlastice i dobili zaštitu moćnih muslimanskih bandi, upozorio je glavni britanski zatvorski inspektor. Najnovija izvješća pokazuju da je skoro trećina muslimanskih zatvorenika prešla na tu vjeru tijekom izdržavanja kazni.

Zatvorenici su rekli da su neki od razloga za prelazak na islam zaštita zbog pripadanja bandi, kao i materijalne beneficije koje se nude muslimanima.

Mnogi preobraćenici, popularno nazivani “pogodni muslimani”, priznaju da su promijenili vjeru, jer kao muslimani više vremena borave izvan ćelija i imaju na raspolaganju bolju ishranu. Zatvorenici muslimani su također oslobođeni posla i škole petkom.

Jedan od čuvara u strogo osiguranom zatvoru tvrdi da se na zatvorenike drugih religija vrši pritisak da pređu i prihvate strogi oblik islama. Glavna inspektorica Dame Anne Owers ukazala je na veću potrebu za angažiranjem kako bi se spriječio odlazak muslimana u ekstremizam.

U Engleskoj i Welsu u zatvorima se trenutno nalazi 10.300 muslimana, što je četiri puta više nego 1994. godine. Manje od jednog posto zatvorenika je iza rešetaka zbog djela povezanih sa terorizmom, piše Daily Mail.
Izvor: Sarajevo-x.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*