U Višegradu pokopano 66 Bošnjaka ekshumiranih iz jezera Perućac

Danas je u Višegradu klanjana dženaza za 66 žrtava ekshumiranih 2010 godine iz jezera Perućac. Kolone autobusa i privatnih automobila od ranih jutarnjih sati pristizale su u Višegrad na posljednji isprćaj žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Intoniranjem državne himne i otkrivanjem spomen-obilježja na mezarju Stražište službeno je počeo program obilježavanja 20. godišnjice od zločina u Višegradu. Prisutni su položili cvijeće na spomen obilježje, a svako je na svoj način odao počast stradalim civilima.

Cvijeće je položio i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Federacije BiH Adil Osmanović, kao i brojna udruženja među kojima su bile i “Žene u crnom” iz susjedne Srbije.

Staša Zajović, članica Udruženja Žene u crnom, rekla je da svojim prisustvom danas u Višegradu, Žene u crnom izražavaju najdublju solidarnost i suosjećanje s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, a i cjelokupnoj zajednici žrtava u Bosni i Hercegovini.

“Nećemo prestati vršiti pritisak na državu Srbiju da otkrije istinu o masovnim grobnicama u kojoj su sahranjeni oni koji su ubijeni u Višegradu. Nećemo prestati uznemiravati državu Srbiju svojim zahtjevima za odgovornost za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, prije svega u Bosni i Hercegovini gdje su zločini bili najstravičniji”, istakla je Zajović.

Dženazu namaz za 66 žrtava Višegrada predvodio je zamjenik reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH hafiz Ismet ef. Spahić, koji je u obraćanju prisutnima izrazio suosjećanje s obiteljima višegradskih žrtava.

“Teško je naći riječi da se čovjek utješi. Ovi što ih ispraćamo su šehidi, a šehidi su počašćeni, nisu mrtvi. Nemojte ni pomisliti da oni koji su ubijeni da su mrtvi, ne oni su živi, samo vi ne čujete”. Bosna je puna šehitluka. Srebrenica, Prijedor, ne znam koji grad nema šehitluke u sebi. Zato molim Allaha da ovi šehidi čine dovu da se nigdje i nikome ovakvo nešto ne ponovi”, rekao je Spahić.

“Drina je najveća masovna grobnica koja postoji na ovim prostorima”, dodao je on.

Danas je na mezarju Stražište u Višegradu smiraj našao i Haris Podžić, rođeni Fočak koji je u trenutku kada je ubijen imao četiri godine. Najstarija danas ukopana žrtva u Višegradu je Hasida Ohranović, rođena 1906. godine.

Nakon klanjanja dženaze-namaza okupljeni su posjetili Most Mehmed-paše Sokolovića, gdje je nastavljen program obilježavanja 20. godišnjice od zločina u Višegradu. “Most Mehmed-paše Sokolovića najkrvavija je ćuprija u svjetskoj baštini pod zaštitom UNESCO-a”, poručila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”. Okupljeni građani spustili su tri tisuće crvenih ruža u Drinu s Mosta Mehmed paše Sokolovića čime je odana počast svim ubijenim žrtvama čija su tijela bačena u Drinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*