U Viškovu počela s radom 7. zimska škola kiparstva

Kiparska udruga “Mato Tijardović” Viškovo, počela je ove godine s radom 7. siječnja 2013. godine, a prvoga dana okupili su se polaznici ove škole, roditelji i prijatelji (oko tridesetak), mediji Novi list i predstavnici lokalnih listova općine Viškovo.

Organizator ove škole kiparstva je udruga “Mato Tijardović Viškovo”, čiji je voditelj Rajko Srok, kipar, dok je domaćinom OŠ “Sveti Matej” Viškovo, koja je ustupila prostor za rad (kao najbrojnija učenička zajednica na nivou Županije Primorsko-goranske / 850 učenika), što pokazuje o uspješnoj suradnji i umreženosti lokalne zajednice, a čiji je ravnatelj Josip Crnić.

Otvorenju je nazočio i Načelnik općine Viškovo, Goran Petrc, koji nije krio zadovoljstvo uspjehom ove humanitarne škole, koja organizira darovanje radova djeci s posebnim potrebama. Do sada su radovi ovih škola otišli djeci u: Zagreb, Osijek, Rijeku, Mostar, Knin, Zadar. Zadar, zahvaljujući kontaktima i sudjelovanju Tomislava Marijana Bilosnića i Fabijana Lovrića, osmišljava radove sa 6. škole kiparstva privesti kraju u suradnji s Kazalištem lutaka iz Zadra, gdje se planira i kazališna predstava i aukcija duboreza u drvu lipe, kako bi se prikupljeni novac darovao djeci s posebnim potrebama iz Zadra.

Prigodom otvorenja, početka rada 7. škole kiparstva u OŠ “Sveti Matej” Viškovo, hvale vrijedno je što povjerenje kiparskoj vještini istaknutih kipara: Mato Tijardović, Ivica Tolić i Rajko Srok, vjeruju oni od sedam i sedamdeset sedam godina. Većinom su to učenici iz Viškova, ali ima i iz Knina, a najstariji sudionik ove, 7. škole kiparstva je i gospodin u sedmoj deceniji života, Josip Jurdas.

Spoj umjetnosti je svetkovina oblika, boja, ali i riječi. Svoje pjesme, na otvorenju 7. škole kiparstva u OŠ “Sveti Matej” Viškovo, govorili su: Tomislav Marijan Bilosnić, Branko Antunović i Fabijan Lovrić. Kao vrstan fotograf, Branko Antunović je darovao umjetničku fotografiju OŠ “Sveti Matej” Viškovo, a nekoliko knjiga su darovali knjižnici škole Tomislav Marijan Bilosnić i Fabijan Lovrić.

Dogovorena je i dugoročnija suradnja, Rajko Srok iz Viškova i Nenad Damjanović iz Knina, uz dopuštenje čelnika lokalne zajednice, tako da odlazak učenika iz Knina pomaže Grad Knin, a participacija se odnosi na smještaj u vrijeme Ljetne škole kiparstva i putnih troškova u vrijeme Zimske škole kiparstva.

Uz lijepe želje, jer početak je 2013.godine, prijateljski je odnos i ovim posjetom produbljen i proširen, tako da slijedeću donaciju planiramo darovati djeci iz Livna, Republika Bosna i Hercegovina. Tako je ova škola, zasnovana na Viškovu i suradnji Viškova i Ernestinova, Rajko Srok i Mato Tijardović, dobila svoj međunarodni humanitarni karakter, a poznato je kako na ljetnoj školi kiparstva, pedesetak sudionika, dopune i djeca, profesori i umjetnici iz: Njemačke, Nizozemske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine… Svi sudionici ove škole dobiju diplome, a suradnici i podupiratelji, zahvalnice. Tako ostaje i pisani trag o ovim uspješnim humanitarnim kiparskim školama.

Zahvaljujući stalnom i uspješnom radu, nadasve glavnom organizatoru Rajku Sroku, ova škola kiparstva dobila je i svoj redoviti kalendar u ljetnom i zimskom periodu, a težnja je proširiti se na ogranke gdje god postoji interes i mogućnosti onih koji bi se prihvatili organizacije.

Piše: Fabijan Lovrić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*