U vlasti Crne Gore i danas ima osoba odgovornih za ratni zločin

Morinj
Morinj
Premda se crnogorski državno vrh ponaša kao da Crna Gora nema nikakve s ratom koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije, pa ni s okupacijom krajnjeg juga Republike Hrvatske, koju je operativno provodio čak i crnogorski MUP, Crna Gora će ipak prije ili kasnije morati suočiti s prošlošću. A to uključuje i suočavanje s odgovornosšću za ratne zločine, od kojih su neki počinjeni i na teritoriju Crne Gore. Primjerice, s činjenicom da su pripadnici bošnjačke manjine protjerani iz Pljevaljske Bukovice, da je u mjestu Kaluđerski Laz ubijeno je šest izbeglica s Kosova, da su hrvatski zarobljenici mučeni u logoru “Morinj” u Boki Kotorskoj, da je crnogorska policija uhitila i deportirala u BiH, na teritorij pod kontrolom snaga Radovana Karadžića, oko 150 izbeglica iz BiH, nakon čega ih je većina ubijena…
Radio Deutsche Welle objavio je izjavu Slobodana Pejovića, nekadašnjeg inspektora crnogorske policije u Herceg-Novom i ključnog svjedoka na suđenju optuženima za ovaj zločin, koji je rekao je da su neke izbeglice ubijene i na prostoru Crne Gore.
O tome crnogorsko tužiteljstvo nikada službeno nije pokrenulo istragu, a Pejović je desetak puta fizički napadnut. “To zapravo i ne čudi. Ako se zna da su ovdje na vlasti još uvijek mnogi oni koji su i početkom devedesetih bili na istim funkcijama”, izjavio je Pejović i dodao: “Ipak je tu selektivno pristupljeno, nije se išlo do kraja. Ima još ljudi koji su sudjelovali u zločinima, a danas su na visokim funkcijama u raznim državnim službama Crne Gore. Tako da se zasad tu neće ići do kraja, no ipak sam optimističan. Ipak će se jednog dana morati odgovarati za sve počinjene zločine.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*