U Vrukovaru će, uz one nad hrvatskom, biti i srpski natpisi – ćirilicom, na ekavici

vukovar-w-300Sredinom veljače počet će se postavljati table s dvojezičnim natpisima u Vukovaru, a tamošnji Srbi odlučili su da će se u službenoj upotrebi koristiti ekavicom i ćirilicom, piše Novi list.

Nakon što je među njima samima bilo prijepora, jer dio ih je navijao za ijekavicu, Srpsko narodno vijeće iz Vukovara se u odgovoru Ministarstvu uprave opredijelilo za ekavsku varijantu srpskog jezika.

“Činjenica je da ima Srba u Vukovaru, a pogotovo u nekim okolnim selima, koji govore ijekavicom. Ali, u konzultaciji i s jezikoslovcima i s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem, zaključili smo da se većina Srba u gradu još odavno ipak služi ekavicom. A dvojezičnost se uvodi jedino u Vukovaru”, izjavio je za Novi list je šef vukovarskog SNV-a Đorđe Macut.

Prema pisanju ovog lista, Ministarstvo uprave tražilo je da im iz SNV-a dostave što točno žele da piše na dvojezičnim tablama koje će uskoro biti postavljene na sjedištima državnih institucija u Vukovaru.

Tako će ubuduće uz natpis Ured državne uprave, Vukovarsko-srijemska županija, ćirilicom pisati i Kancelarija državne uprave, Vukovarsko-sremska županija. Na tablu Županijsko državno odvjetništvo dodat će se srpski prijevod – Županijsko državno tužilaštvo. Općinski sud u Vukovaru bit će i Opštinski sud.

Ispostava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobit će tablu na kojoj će pisati i Hrvatski zavod za penzijsko osiguranje. Svoje ustanove u Vukovaru će uz Ministarstvo financija imati i Ministarstvo finansija. Ministarstvo unutarnjih poslova u vukovarskom SNV-u preveli su u Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa će na policijskim zgradama biti postavljeni ti ćirilićni natpisi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*