U Vukovaru 20.000 ljudi na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice

vukovar-protiv-cirilice

U Vukovaru se održava prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Potporu Vukovarcima došli su dati i branitelji iz svih djelova Hrvatske te oni iz BiH. Prema nekim procjenama okupilo ih se oko 20 tisuća.

Sa prosvjednog skupa “Za hrvatski Vukovar – ne ćirilci” održanog ispred hotela “Dunav” nedaleko gradskog središta, od Vlade je zatraženo da posluša glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti.

Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda.

U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca “poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a”, te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera.

“Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara”, kazao je Josić rekavši kako branitelji Vukovara zahtjevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi s govornice je zamjereno što nije nazočan prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika.

“Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je ukazao na probleme koje će to izazvati”, rekao je Josić ustvrdivši kako će “oni koji potpišu provedbu Ustavnog zakona na razini Grada Vukovara biti isključivi krivci za narušavanje sigurnosne situacije u Vukovaru i suživota koji se stvarao u posljednjih petnaest godina”.

“Gospodine Milanoviću prozivate nas javno u Hrvatskom saboru za nedostatak, kako kažete, malo hrabrosti, nas koji smo i bez malo te hrabrosti, za koju kažete da je nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca. Nas koji smo nakon zatvaranja u koncentracijske logore pristali na mirnu reintegraciju, vratili se u grad i sa tim istim neprijateljem pokušali živjeti. Ako smo i bez to malo hrabrosti učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti s puno hrabrosti”, rekao je Josić poručivši Zoranu Milanoviću da “ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje”.

Prosvjedi u Zagrebu i Šibeniku

S istim povodom prosvjedi su organizirani i u Zagrebu i u Šibeniku. U Zagrebu se okupilo oko pedeset građana predvođenih ratnim veteranima s Trnja koji su nosili transparent “Zapamtite Vukovar”. U Šibeniku pak – dvostruko više prosvjednika. Ako ne možete zaustaviti – barem odgodite uvođenje ćirilice u Vukovaru – poručili su šibenski čelnici braniteljskih udruga.

Nakon skupa pretučen sin pravoslavnog svćenika

Prosvjedni skup protiv uvođenja ćirilice na natpisima u Vukovaru prošao bez izgreda, no nakon njega je došlo do incidenta, kada se jedan od autobusa kojim su sudionici prosvjeda odlazili iz Vukovara zaustavio ispred jednog lokala u Borovu. Tamo je došlo do fizičkog sukoba u kojem su sudjelovale tri osobe – dvoje iz autobusa belomanastirskih registarskih oznaka, i mladića koji se vjerojatno prethodno nalazio u lokalu.

Radi se o sinu pravoslavnog svećenika iz Borova. Policija je jedino mogla potvrditi da je ozlijeđen 21-godišnjak iz Borova, a ostale okolnosti se utvrđuju u suradnji s PU osječko-baranjskom, s obzirom da se na temelju registarskih oznaka pretpostavlja da su izgrednici s tog područja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*