U Zagrebu održan hommage Nikoli Šopu

Hommage hrvatskom pjesniku, pripovjedaču, piscu dramskih tekstova i prevoditelju s latinskoga jezika Nikoli Šopu (Jajce, 1904. – Zagreb, 1982.) koji je preminuo na današnji dan prije trideset godina, održan je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O Šopovu pjesništvu i njegovu životu govorili su profesor emeritus Mladen Machiedo, predsjednik DHK Božidar Petrač te fra Boneventura Duda, a izabrane stihove interpretirao je dramski umjetnik Dubravko Sidor.

Nikola Šop, jedna je od najznačajnijih osobnosti u hrvatskoj književnosti dvadesetog stoljeća, pjesnik, pripovjedač, pisac dramskih tekstova i vrstan prevoditelj s latinskog.

Šop je rođen 19. kolovoza 1904. godine u Jajcu gdje je završio osnovnu školu. Niže gimnazijske razrede pohađao je u Banja Luci, a više u Beogradu, gdje je i diplomirao latinski jezik i komparativnu književnost na filološkom fakultetu. Od 1944. živio je u Zagrebu, gdje je dugo vremena bio marginaliziran.1970. godine dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.Umro je u Zagrebu 2. siječnja 1982. godine.

Tijekom šest desetljeća pjesničkog rada objavio je brojne zbirke u kojima se ističu Pjesme siromašnog sina iz 1962. godine, Isus i moja sjena iz 1934., Od ranih do kasnih pijetlova iz 1939., Za kasnim stolom iz 1943., Tajanstvena prela iz 1943., Kućice u svemiru iz 1957. te Australije iz 1961. godine.

Nikola Šop ne pripada niti jednoj književnoj formaciji niti usmjerenju. Njegov pjesnički svijet okreće se oko malih, jednostavnih stvari i skromnosti života. Isus se pojavljuje kao čovjek s ljudskom naravi, što ne desakralizira njegovu božansku narav, već poimanje njegove božanske naravi ostavlja samom čitatelju kojemu na taj način Isus postaje bliži i razumljiviji.

Prema riječima mons. dr. sc. Drage Šimundže, Šopova vizija kršćanstva nije bila zasnovana na religiozno-bontonskoj distanci, isforsiranom strahopoštovanju i uhodanoj pijetistici, nego na životnoj stvarnosti i bliskom suodnosu Boga i čovjeka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*