U Zagrebu preminuo Mersad Berber, jedan od najznačajnijih bh. umjetnika

Jedan od najpoznatijih i najtraženijih suvremenih bh. umjetnika Mersad Berber preminuo je sinoć u svom domu u Zagrebu u 72. godini, prenosi Hrvatska televizija.

Berber je rođen 01. siječnja 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, u klasi profesora Maksima Sedeja.

Postdiplomski studij grafike na ALU u Ljubljani dovršava 1956. godine. Kolektivno izlaže od 1961., a prvu samostalnu izložbu imao je već 1965. u Gradskoj galeriji u Ljubljani. Tate Gallery u Londonu je 1984. otkupila njegov rad i tako ga svrstala uz bok velikanima ovog muzeja.

Ilustrirao je brojne značajne knjige i dobio najznačajnije međunarodne nagrade u Banja Luci, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Rijeci, Dubrovniku, Trstu, Sao Paulu, Aleksandriji, Firenci, Tokiju, New Delhiju, Monte Carlu, Madridu, Leipzigu, Varni i Krakovu.
Govorio je da svoju inspiraciju najviše crpi iz “mističnog svijeta Bosne, njenih otomanskih slojeva i tragičnog usuda njenih ljudi”. Od 1992. s obitelji je živio i radio u Zagrebu.

“Ovo je jedna od najvećih šteta koje su se mogle desiti umjetnosti na Balkanu, jer smo mi Berbera smatrali balkanskim umjetnikom, iako je potekao iz BiH”, kazao je danas za Agenciju Fena predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) Admir Mujkić povodom iznenadne smrti velikana likovne scene Mersada Berbera.

Mujkić podsjeća da je Berber počeo karijeru u BiH, ali ju je završio u Hrvatskoj, gdje je i živio od početka rata u BiH. “Berber je bio jedan od najvećih umjetnika kojeg su ovi prostori dali. Jedan je od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu zajedno s profesorom Dževadom Hozom. ALU Sarajevo duboko žali zbog ovog gubitka, kao i Udruženje likovnih umjetnika BiH, čiji je član bio Berber”, kazao je Mujkić.

“Bosanskohercegovačka umjetnost je izgubila jednog dragocjenog umjetnika, slikara koji je sigurno svojim opusom ostavio značajan trag u bh. likovnoj sceni”, istaknuo je danas za Agenciju Fena direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić povodom iznenadne smrti velikana umjetničke scene Mersada Berbera.

Mustafić je ocijenio da, nažalost, u ovom trenutku kada institucije kulture i kultura generalno posustaju, odlazak svakog velikog pojedinca, kao što je Berber, predstavlja još jedan drastičan gubitak za bh. duhovnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*