U Zagrebu privedeno više od sto prosvjednika protiv gradnje podzemne garaže

Policija je u Zagrebu do 14 sati privela više od stotinu prosvjednika, koji su htjeli spriječiti početak gradnje ulaza u podzemnu garažu za projekt “Cvjetni” u Varšavskoj ulici. Sve je počelo kada su radnici gradskog poduzeća “Zrinjevac” oko pet sati ujutro krenuli sa sječom stabala u toj ulici, kako bi radovi, zbog kojih se i ranije prosvjedovalo, mogli početi. Nakon toga počeli su se okupljati prosvjednici i pružati pasivni otpor, a prva uhićenja počela su već nakon 6 sati.

Osim aktivista, policajci su priveli i glumicu Uršu Raukar, predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića, koordinatora Prava na grad Teodora Celakoskog, zastupnike SDP-a u Gradskoj skupštini Juricu Meića i Dana Špicera te nezavisnog zastupnika Josipa Kregara, zatim Peru Kovačevića iz HSP-a “Ante Starčević”, odvjetnika Slobodana Budaka i koordinatoricu Autonomne ženske kuće Nevu Tolle.

Policija je službeno izjavila da su pružili asistenciju, a ne intervenciju, i to na zahtjev Gradskog ureda za graditeljstvo. Dodali su kako nije došlo do većih izgreda.

Iako se u medijima pojavila brojka od oko 400 službenika interventne policije, u PUZ-u su to odlučno demantirali te su rekli da je bilo prisutno 20 do 25 interventnih policajaca. Oni su po noći došli osigurati da bi djelatnici mogli raditi svoj posao za koji imaju dozvolu, te su bili suočeni s više desetaka građana koji su pružali pasivni otpor, priopćili su iz policije.
Iz Zelene akcije pak navode da su prosvjednici imali dozvolu za javno okupljanje, a pružali su tek pasivni otpor.

Prosvjednici su, naime, sjedeći na cesti u Gundulićevoj ulici htjeli blokirati radove na ulazno-izlaznoj rampi projekta Hoto grupe, na što je policija reagirala tako što ih je odnosila u policijske kombije i odvozila u nekoliko policijskih postaja na prekršajne obrade.

U jednom trenutku aktivistima su se pružili su i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić te Morana Paliković Gruden iz HNS-a. Šprem i Bernardić čak su i sjeli s prosvjednicima na cestu i blokirali promet, ali su ih neki prosvjednici dočekali “na nož” ističući da je njihov čin licemjeran te da su i ranije mogli nešto učiniti, a nisu napravili apsolutno ništa.

“Vi se sada cinično ograđujete od Bandića i ove odluke o gradnji ulaza u garažu iz Varšavske te se pozivate isto kao i on na rad institucija. To što sada ovdje sjedite ništa ne znači jer je i predsjednik SDP-a do neki dan hvalio Bandića, a sada se cinično ograđujete i hvatate političke bodove”, kazao je Špremu i Bernardiću jedan od prosvjednika.
Šprem i Bernardić su se nakon toga uputili su se prema Gradskoj skupštini najavljujući izvanrednu sjednicu.

U vezi sa cijelim slučajem oglasio se Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo u čijem priopćenju stoji da je Grad Zagreb kao investitor ishodio konačnu dozvolu za radove na osnovi koje, sukladno Zakonu o prostornom uređenju i graditeljstvu, ima pravo te radove izvoditi.

Grad je u postupku javne nabave za izvođača odabrao Tehniku d.d. iz Zagreba, s kojom je ugovor zaključen 20. siječnja. U priopćenju stoji da je na temelju tog ugovora Grad Zagreb zatražio od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pomoć za osiguranje početka radova dopisima od 10. i 19. svibnja te 6. srpnja. Budući da, bez obzira na traženu pomoć, radovi nisu počeli, Tehnika d.d. obratila se Gradu Zagrebu 18. svibnja te 7. i 28. lipnja, zahtijevajući započinjanje radova zbog planirane i očekivane ukupne štete za ugovor.

Budući da je Grad u Ministarstvu aktivirao zahtjev za nesmetani početak radova, radovi su počeli u četvrtak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*