U Zagrebu protuvladini prosvjedi, u sukobu s policijom ima ozlijeđenih

Večeras se u Zagrebui oko tisuću ljudi okupilo na protuvladinu prosvjedu. Izvikujući parole protiv vlade Jadranke Kosor krenuli su s glavnog zagrebačkog trga, Trga bana Jelačića, na Markov trg, međutim, policija im je barikadama zatvorila prilaz, budući da je na Markovu trgu zabranjeno održavanje prosvjednih skupova.

Organizator prosvjeda Ivan Pernar priveden je nakon što je pokušao preskočiti barikadu na putu prema Markovu trgu. Nakon sukoba s policijom privedeno je još nekoliko prosvjednika, a ima i ozlijeđenih, među kojima i jedan policajac.

Prosvjednici su se potom vratili na Trg bana Jelačića gdje uzvikuju “Subota, subota!”, što bi se moglo shvatiti kao najava novih prosvjeda.

Prosvjednici, uglavnom mlađi ljudi, počeli su se oko 17 sati okupljati na Trgu bana Jelačića, s kojeg se se uputili prema planiranom odredištu uzvikujući “Lopovi, lopovi!”, “Jadranka odlazi!” i “HDZ lopovi!” Organizatori su planirali odlazak na Markov trg, na kojem je u 18 sati trebao početi prosvjedni skup.

Nakon što ih policija zaustavi na jednoj barikadi, prosvjednici odlaze do iduće pokušavajući se probiti na Markov trg. Kako javlja HRT, oko 18.30 došlo je i do naguravanja s policijom. Prosvjednici su pokušali probiti blokadu, ali nisu uspjeli, policiju su gađali bocama, a ona je na njih bacila suzavac, nakon čega su se prosvjednici počeli povlačiti prema Jelačićevu trgu.

Uoči polaska prema Markovu trgu, Pernar je poručio: “Ako premijerka Kosor mirno siđe s vlasti, zatvorska kazna će joj biti manja, a bude li dalje vršila represiju i slala policiju na narod, završit će kao i njezin prethodnik pa će se ispuniti njene riječi ‘kud Ivo tud i ja’, a policijska represija neće zaustaviti prosvjede.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*