U Zagrebu se otvara izložba “Tradicijsko ruho Hrvata u Vojvodini”

U srijedu se u Hrvatskoj matici iseljenika (Zagreb, Trg S.Radića 3) otvara izložba “Tradicijsko ruho Hrvata u Vojvodini” autora Josipa Forjana. Radi se o reprezentativnoj postavi iznimno vrijednih i unikatnih starinskih narodnih nošnji koje pripadaju tradiciji hrvatskoga naroda u Vojvodini. Posebnost ove izložbe jest u tome što se po prvi puta, na jednom mjestu, predstavljaju sve narodne nošnje Hrvata, s područja Srijema, Bačke i Banata.

Posebice je zanimljiva banatska hrvatska narodna nošnja koja je posljednjih desetljeća nestala iz života i s folklorne scene, kao posljedica migracija i nestajanja hrvatskoga življa u tom dijelu Vojvodine, pa je za ovu izložbu napravljena vjerna rekonstrukcija temeljena na starim fotografijama, što je iznimno vrijedan doprinos čuvanju i obnavljanju tradicije na tim prostorima.
Na otvorenju izložbe posjetitelji će vidjeti i reviju originalnih i prelijepih hrvatskih narodnih nošnji iz Vojvodine.

Reviju će nositi ugledni Hrvati rođeni u Vojvodini koji žive u Republici Hrvatskoj: prvak hrvatskoga glumišta Vlatko Dulić, urednik na HTV-u Goran Rotim, Ana Lederer, intendantica HNK, Slavica Babić, urednica na HTV-u, Jasna Ivančić, leksikografkinja, Mirela Stantić, predsjednica zagrebačke Udruge mladih Bačke i Srijema, profesorica Maja Buza, pjesnik Lajčo Perušić, odvjetnik Vladimir Lendvaji, Hrvoje Prčić, glavni urednik National Geographic za Hrvatsku, Zvonimir Cvijin, predsjednik Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata u Zagrebu, violinist Emil Gabrić i drugi.

Uz njih reviju će nositi i nekolicina vrijednih čuvara hrvatske tradicijske kulture iz Vojvodine: Marija Turkalj iz Bačkog Monoštora, Stanka Čoban, vlasnica etno-kuće i iznimne zbirke nošnji iz Bača, te studenti i studentice podrijetlom iz Vojvodine koji studiraju na Sveučilištu u Zagrebu. Režiju revije potpisuje koreografkinja Iva Cvetko.

Antonija Piuković iz Subotice otpjevat će nekoliko čuvenih bunjevačkih pjesama uz Tamburaški orkestar Zagrebačkog folklornog ansambla pod ravnanjem Marka Firsta. Izložba se postavlja uz potporu Ministarstva kulture RH a može se razgledati do 29. prosinca ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*