U zapadnoj Hercegovini 25. studenoga je radni dan

Zapadnohercegovačka županija, kao ni hrvatski vijećnici grada Mostara, neće u petak obilježiti spomen na ZAVNOBiH, koji se u vrijeme Jugoslavije obilježavao kao praznik SR Bosne i Hercegovine, unatoč tome što su vlasti Federacije BiH proglasile tak dan Danom državnosti BiH.

Dan državnosti postao je prvorazredna politička tema u BiH nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražile od stranih diplomata da ne sudjeluju u obilježavanju toga blagdana, tvrdeći da to nije zajednički praznik države BiH.

Vlasti Županije zapadnohercegovačke, koja je u najvećem broju nastanjena s Hrvatima, potvrdile su da će 25. studenog biti obični radni dan. Neradni dan u toj županiji bio je 18. studenoga, kad je obilježena obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

I klub Hrvata u gradskom vijeću Mostara usprotivio se sazivanju svečane sjednice gradskog vijeća povodom Dana državnosti BiH, koju je sazvao predsjednik iz reda bošnjačkog naroda.

“Navedeni praznik, 25. studenog nije usvojen kao državni, a ni kao federalni praznik, nego se obilježava u dijelu Federacije BiH, temeljem odluke predsjedništva i skupštine nekadašnje Republike BiH. Ističemo da je i Hrvatska republika Herceg-Bosna u trenutku uspostave Federacije BiH imala svoje praznike koji se i danas obilježavaju, također u dijelu Federacije BiH, a koji za hrvatski narod i danas imaju poseban značaj, te ih, unatoč tomu, ne pokušavamo svečano obilježiti u gradskom vijeću na nelegalan način”, stoji u reagiranju kluba hrvatskih vijećnika grada Mostara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*