U Žepču vandali oskrnavili 13 nišana

Službenici Policijske uprave Žepče danas oko 17 sati slobode su lišili dvije osobe za koje se sumnja da su tokom protekle noći na muslimanskom groblju Trzna u centru Žepča na 13 nišana crnim sprejom ispisali kukaste križeve i ustaške simbole. Kako Fena saznaje u PU Žepče, slobode su lišeni D. P. (22) i M. N. (19) iz naselja Brankovići, općina Žepče. Kantonalna tužiteljica Amra Ahmetlić obojici je odredila mjeru zadržavanja u trajanju od 24 sata.
Vandal ili više njih ili više njih sinoć su oskrnavili 13 nadgrobnih spomenika – nišana na najvećem žepačkom mezarju, u gradskom naselju Trzna. Kako je Feni potvrdila Aldina Ahmić, glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), vandal je crnim sprejom na nišanima iscrtao kukaste križeve i križeve sa slovom ‘U’. “Policijskoj upravi Žepče događaj je dojavljen jutros u 8,15 sati. Uviđaj je obavljen i u tijeku je istraga o ovom činu”, izjavila je Ahmić.
Mezarje su posjetili najviši predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Žepče i Općine Žepče, koji nisu krili razočarenje zbog čina koji se dogodilo u vrijeme proslave najvećih kršćanskih praznika. Na istom mezarju, 2. travnja, još uvijek neidentificirani počinitelj slomili su dva nišana na nadgrobnim spomenicima A.A. i M.H..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*