U Županiji Sarajevo u javnim službama zaposleno više od 96 posto Bošnjaka

U Županiji Sarajevo, koji važi za multietničku, u javnim službama zaposleno je više od 96 posto Bošnjaka, a počevši od institucija Federacije BiH (FBiH) do sarajevskih općina, zanemariv je broj Srba i Hrvata, izjavila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava BiH Vera Jovanović.

Jovanović je rekla da je diskriminacija  prisutna i u oblasti socijalnih prava, te naglasila da je problem i neodgovarajući obrazovni sustav, odnosno postojanje segregacije u školstvu.

Osvrnuvši se na odluku ministra obrazovanja i znanosti Županije Sarajevo Emira Suljagića da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u ukupni prosjek ocjena, a koju je podržao Helsinški odbor, ona je naglasila da zakon jasno ukazuje na to da izvođenje nastave vjeronauka u školama ne smije dovesti do nejednakog tretmana u okviru obrazovanja djece koja ne pohađaju vjeronauk.

– To je odredba koja se do sada nije primjenjivala i mi smo smatrali da bi se na ovaj način, kada ta ocjena ne ulazi u ukupan prosjek ocjena, osigurao jednak tretman sve djece, rekla je Jovanović za Večernji list, izdanje za BiH, prenosi Srna.

Kada je riječ o objedinjavanju dva helsinška odbora koja postoje u BiH (Helsinški odbor BiH i Helsinški odbor RS, op. prir.), ona je navela da je Upravni odbor Helsinškog odbora BiH zauzeo stav da za sada ne treba ići na to, te da Upravni odbor na određeni način zamjera Helsinškom komitetu Republike Srpske što u svojim istupima nije korektor vlasti u RS.

2 Comments

  1. Ha, ha, ha, …96% zaposlenih muslimana(oprostite ovu riječ bošnjaci ne razumijemo), je li to multietnički grad Sarajevo, žalosno, ali ni u drugim gradovima u Federaciji ništa nije bolje.
    Ali to su samo konstatacije, piskaranje nikakvih rješenja. Nego kako mnogi kažu Sarajevo saobiđi čak i turistički.

  2. STA NA SVE TO KAZU MESAR LIJANOVIC I LAZNI PRAVAS JURISIC–SARAJEVO JE VEC POODAVNO MUSLIMANSKI GRAD–MESIC IM JE POCASNI GRADJANIN–DODIK JE U PRAVU–AKO NE MOGU HRVATI,,NEKA IH JEBU SRBI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*