Ubijen američki veleposlanik u Libiji, Obama oštro osudio napad

Američki veleposlanik u Libiji J. Christopher Stevens ubijen je u napadu na konzulat SAD-a u gradu Benghaziju na istoku zemlje, javlja BBC.

Prema prvim izvješćima, veleposlanik je jedan od četiriju američkih dužnosnika ubijenih u napadu tamošnjih paravojnih snaga koje su tako prosvjedovale zbog filma u američkoj produkciji. U njemu se, prema mišljenju napadača, vrijeđa prorok Muhamed.

Američki predsjednik Barack Obama oštro je osudio napad na konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Bengaziju, na istoku Libije, u kojem su ubijena četiri Amerikanca, među kojima i veleposlanik Chris Stevens.

Obama je u priopćenju odao poštovanje veleposlaniku i njegovim kolegama, koje su u napadu na konzulat Sjedinjenih Američkih Država u Bengaziju, ubili ljudi koji su demonstrirali protiv filma kojega je realizirao čovjek s dvostrukim državljanstvom, izraelskim i američkim, koji je opisao islam kao “karcinom”, prenosi AFP.

Libijski dužnosnik: Napad su izveli Gadafijeve pristaše

Visoki libijski dužnosnik optužio je pristaše pokojnog libijskog lidera Moamera Gadafija za raketni napad u kojem su ubijeni američki veleposlanik i troje službenika konzulata SAD-a u Bengaziju.

“Američki veleposlanik i tri pripadnika osoblja (konzulata) poginuli su tijekom prošle noći kada su naoružani napadači na njih ispalili rakete ručnim bacačima”, rekao je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Vanis al Šarif, prenose agencije.

“Napadači su koristili ručne bacače raketa… što pokazuje da pripadaju snagama koje su to već koristile. To su ostaci (bivšeg) režima”, istakao je on, prenosui Reuters.

Al Šarif je nagovestio da je sinoćni napad možda čin osvete zbog toga što je ovog mjeseca iz Mauritanije izručen Gadafijev bivši šef obaveštajne službe Abdulah al-Senusi.

Gadafija su svrgle pobunjeničke snage uz podršku NATO-vih zrakoplovnih snaga u kolovozu prošle godine, a ubijen je u listopadu, podsjeća britanska agencija.

Naoružani napadači napali su sinoć američki konzulat u Bengaziju i sukobili se s libijskim snagama sigurnosti, koje su se povukle pod teškom vatrom. Neki napadači su pucali na zgradu, dok su drugi bacali ručne bombe u dvorište konzulata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*