Udruga branitelja HVO Sarajevo: Pripreme za obranu počele su još 1991. godine

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo oglasila se u utorak priopćenjem u povodu obilježavanja 20. obljetnice utemeljenja Hrvatskog gospodarskog društva BiH (HGD BiH), jedne od prvih organizacija s hrvatskim nacionalnim predznakom osnovanih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon višedesetljetne zabrane ovakvoga organiziranja, koja je vladala za vrijeme komunističkoga sustava. Povijesna važnost HGD BiH je i u tomu što je ovo društvo imalo ključnu ulogu u pripremama za obranu i kasnije je de facto preraslo u HVO Sarajeva.

Upravo stoga Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo obilježava spomenutu obljetnicu, a u priopćenju za javnost izdanom tim povodom navodi se sljedeće:

– S obzirom da je u vremenu etnoideoloških manipulacija i političke instrumentalizacije povijesnih činjenica, s ciljem mentalne profilacije bosanskohercegovačkih naroda i građana po mjeri etnopolitika, neophodno podsjetiti javnost na društvene okolnosti i ciljeve nastanka i djelovanja značajnih organizacija i društava, Predsjedništvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo je u svoj Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja iz razdoblja obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1991.-1995.) uvrstilo datum 16.2.1991. godine-dan osnivanja Hrvatskog gospodarskog društva BiH (HGD BiH).

Naime, s nakanom organiziranja pokreta otpora i logistike, kao njegovog bitnog segmenta, te spašavanja predstavništava 135 hrvatskih tvrtki u Bosni i Hercegovini (INA, BADEL, SLJEME, BELJE, RADE KONČAR, PLIVA, KRAŠ, PODRAVKA, JUGOPLASTIKA i dr.), tog je datuma, nakon oduzimanja hrvatskih tvrtki u Srbiji i INI-ne crpke na Palama, u prostorijama Franjevačke teologije u Sarajevu osnovano Hrvatsko gospodarsko društvo BiH (HGD BiH). Za predsjednika je izabran gospodin Vladimir Mađura. U okviru HGD BiH organizirano je Povjerenstvo za obranu i zaštitu, na čelu s prof.dr. Marinkom Pejićem. Povjerenstvo je imalo zadaću napraviti planove obrane i zaštite te organizirati otpor agresiji i uspostaviti suradnju s pokretom otpora iz redova bošnjačkog naroda.

U suradnji s gradskim MUP-om organizirano je izvlačenje vojnika i oficira (Hrvata i Bošnjaka) iz vojarni JNA na području grada Sarajeva te je nabavljen veći broj automatskih pušaka, ručnih bacača i znatne količine streljiva i bombi. Nakon što je početkom 1992. godine i službeno počela agresija na BiH i opkoljenje Sarajeva, Predsjedništvo HGD BiH, na prijedlog Ante Jerkovića, Marinka Pejića i Zvonimira Jana, iniciralo je organiziranje vojne organizacije HVO Sarajevo. Suradnja s pripadnicima pokreta otpora iz reda bošnjačkog naroda (Emin Švrakić, Mustafa Hajrulahović-Talijan, Nusret Šišić-Dedo, Beriz Belkić, Seid Hasanefendić, Bakir Alispahić, Zaim Backović, Ramiz Salčin, Husein Mahmutović i dr.) je ostvarena od početka 1991. godine.

Nakon višemjesečnih priprema, na Osnivačkoj skupštini HVO Sarajevo, koja je, u organizaciji HGD BiH, održana 29. svibnja 1992. godine u Župnom uredu na Stupu, zvanično je utemeljen HVO Sarajevo, a za njegovog predsjednika je izabran prof.dr. Marinko Pejić. Hrvatsko vijeće obrane grada Sarajeva, u čijem je sastavu, osim Hrvata, bio i znatan broj Bošnjaka, Srba i drugih, odmah se uključilo u obranu grada i zajedno s ostalim oružanim postrojbama, s kojima je primjereno surađivalo, činilo je Oružane snage RBiH, priznajući tadašnju legalnu i legitimnu vlast RBiH.

1 Comment

  1. Svi koji pokušavaju omalovažiti uvaženoga Prof.Dr.Marinka Pejića,ustvari govore ružno o sebi,a sve na temelju one crnogorske izreke”Niko o nikomu ne može reći nešto ružno,do sam o sebi”.To što je Gosp.Profesor otišao u RH u ratu u jesen 1992g,a nije mogao da se vrati,sve je dio zavjere koja se proteže još od prije,kada je kos bivše vojske sve pripremio da bi jednoga dana opet preuzeli vlast i državu ponovo vodili u krivu, kako su to već prije uradili,jer korupcija, poltronstvo,nepotizam i sve što ne valja su nasljeđe bivše vlasti,koja objektivno nije valjala,jer se vodila za onom “Politika kao sudbina”,a što je sasvim pogrešno .Gosp.Profesoru je prijećeno smrću,a da bi prijetnje ozbiljno shvatio,ubili su mu punca u Sarajevu(Ako se vratiš i ti ćeš tako završiti).To valjda i budali dovoljno govori,kakve se metode primjenjuju,da bi se ostvarili određeni ciljevi.Prvo ukloniš one koji nisu tvoji igrači,a onda dovedeš svoje(Čovjeka koji je rođen u Sarajevu(Hrvat-bivši časnik bivše vojske i konduktera-primitivca,da ti vode udrugu sa kojom veze nemaju,izvinjavam se imaju jer i dalje neko jak stoji iza njih.Moguće i bivši predsjednik RH,odnosno njegov duh,jer da je živ bio bi u Hagu i to “Čovjek koji je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata-kako stoji u presudi”.Budući se moraju presude haškog tribunala poštovati,a ako vam je takav uzor,to isto sve govori i tu nema komentara.Toliko za sada,a o kondukteru i časniku bivše voske-kosovcima ex vojske u sljedećem nastavku.Veliki Pozdrav za sve korisnike ove vrste komunikacije!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*