Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca od Sabora traži da opozive Zorana Milanovića

zoran-milanovic-w-270Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. (UHLD) priopćila je danas da traži da se u Hrvatskom saboru povede postupak opoziva Zorana Milanovića s položaja predsjednika Vlade Republike Hrvatske zbog teške uvrede dragovoljaca i hrvatskih branitelja i nepoštivanja saborske deklaracije o Domovinskom ratu.

Prethodno su sličan zahtjev, pozivajući premijera na ostavku uputili i brojni HDZ-ovci ogranci te HSP Dr Ante Starčević.

“Premijer Zoran Milanović teško je uvrijedio sve dragovoljce Domovinskog rata i sve hrvatske branitelje, civilne žrtve i sve hrvatske građane, kada je na sjednici Glavnog odbora SDP-a izjavio da je u Hrvatskoj bio građanski rat”, navodi se u priopćenju upućenom poslijepodne medijima koje su potpisali predsjednica i počasni predsjednik udruge Vesna Bosanac i Andrija Hebrang.

Reagirajući na dio Milanovićeve izjave u kojoj je, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom, rekao među ostalim da “Finska nije imala građanski rat nikada”, ocjenjuju da je “njegova izjava jedna je u nizu teških kršenja dokumenata Hrvatskog sabora, pozitivnih zakona o Domovinskom ratu i civilnim žrtvama te je izraz falsificiranja povijesti u korist agresora”.

“Zato tražimo da postupak opoziva započne odmah, jer bi odgoda omogućila daljnje laži i klevete o sudionicima Domovinskog rata s nesagledivim posljedicama po interese Republike Hrvatske”, kaže se u priopćenju.

“Kao udruga koja objedinjuje liječnike dragovoljce, koji su najpozvaniji svjedoci o zbivanjima devedesetih, oštro prosvjedujemo zbog te izjave. Znamo da je rat prohujao kraj gospodina Milanovića koji se nije uključio u obranu Republike Hrvatske, a razumijemo i njegovu stranku SDP koja takvu izjavu ne osuđuje. Međutim, kao premijer dužan je poštivati povijesnu istinu o srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Postavljamo mu pitanje, kakav je to građanski rat u kojemu jedna strana ima topove, vojne avione i brodove, a druga lovačke puške? Premijer bi se trebao držati Rezolucije o obrambenom Domovinskom ratu Hrvatskog sabora i poštivati odluku Međunarodnog suda u Hagu, koji je jasno označio tko je bio tko u toj agresiji”, kaže se u priopćenju.

I Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) traži ostavku premijera Zorana Milanovića zbog njegovih javnih istupa koje ocjenjuje neprimjerenima te zbog “uvođenja verbalnog delikta” ističući kako premijer i aktualna Vlada RH nisu sposobni obavljati zadaću koju im je hrvatski narod povjerio.

“HSP AS najoštrije osuđuje neargumentirane izjave premijera Zorana Milanovića upućene predsjednici HSP AS i saborskoj zastupnici Ruži Tomašić u kojima se, bez prethodno preslušanog njenog govora, na neprimjeren način obrušio na gospođu Ružu Tomašić”, navodi se u dopisu upućenom danas Vladi, Hrvatskom saboru, Ustavnom sudu i medijima.

“Na tragu njegovih aktualnih i prethodnih izjava uvjereni smo kako je Zoran Milanović “slučajni” premijer jedne podobne i nesposobne Vlade”, navodi HSP AS i poziva “nadležne institucije da poduzmu hitne zakonom predviđene mjere protiv premijera RH Zorana Milanovića”.

“Nepotrebnim uhićenjem Zdravka Mamića i verbalnim obrušavanjem na Ružu Tomašić u Hrvatsku se na mala vrata vratio “verbalni delikt”. Podsjećamo širu hrvatsku javnost kako se u vrijeme komunističkog jednoumlja (1945. – 1990.) jednopartijski sistem pomoću verbalnog delikta, brzo i efikasno obračunavao sa svojim neistomišljenicima”.

“HSP AS najoštrije osuđuje i izjavu premijera Zorana Milanovića u kojoj jasno i nedvosmisleno definira obrambeni i Domovinski rat kao građanski. Ovim izjavama premijer RH evidentno krši Ustav RH, koji u svojim Izvorišnim osnovama govori kako hrvatski narod ima, između ostalog, povijesno pravo na punu državnu suverenost što se očitovalo pobjedom u Domovinskom ratu (1991. – 1995.), Deklaraciju o Domovinskom ratu, koja je izglasana na najvišem zakonodavnom tijelu u RH, Saboru RH. Karakter obrambenog Domovinskog rata potvrđen je i oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini 16.11.2012. godine”, navodi HSP AS.

Zbog svega navedenog HSP AS traži hitnu i neopozivu ostavku premijera Zorana Milanovića jer je očito da premijer i aktualna Vlada nisu sposobni obavljati onu zadaću koju im je hrvatski narod povjerio, zaključuje se u dopisu koji je potpisao zamjenik predsjednice HSP AS Ivan Tepeš.

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas prijepodne optužbe da je rekao kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, ustvrdivši da njegova izjava na Novoj TV nije bila puštena u cijelosti, već je prerezana u pola rečenice, pa se nije čuo nastavak u kojemu kaže kako je Hrvatska jedina država koja ulazi u Europsku uniju, a koja je imala razoran rat i agresiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*