Udruga traži da se u BiH ukine kategorija jamaca

Predsjednik Udruge za zaštitu jamaca BiH Jovica Cvjetković izjavio je da treba ukinuti kategoriju jamaca, jer ona predstavlja jednu od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH.

Cvjetković je na danas održanoj prvoj Skupštini Udruge za zaštitu jamaca BiH u Šamcu rekao da će Udruga stati iza svakog prevarenog jamca, posebno u situacijama kada je ugrožena njihova pokretna i nepokretna imovina.

Jamci zahtijevaju od svih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH da odmah obustave sve radnje koje se odnose na prinudnu naplatu dospjelih kreditnih potraživanja od jamaca, radi očuvanja socijalnog i ekonomskog mira u BiH, a svoja potraživanja trebaju naplaćivati isključivo od glavnih dužnika, koji su i stvorili kreditne obveze.

“Primjenit ćemo sva sredstva koja će na vidjelo dana iznijeti prevarantske radnje kreditnih službenika banaka, mikrokreditnih organizacija i svih onih koji se ne ponašaju po Zakonu”, rekao je Cvjetković.

Predsjednica udruge za zaštitu jamaca Sarajevske županije Dženana Hadžimahmutović istakla je da će od Ministarstva financija Federacije BiH tražiti da otkriju koje su banke najviše kršile Zakon o radu i nisu poštovale minimalne standarde i njima treba zabraniti rad s proračunskim korisnicima, na kojima su mnogo zaradili.

Prema podacima Agencije za bankarstvo, u prvih šest mjeseci u FBiH u mikrokreditnim organizacijama preko 9500 jamaca vratilo je oko pet milijuna, a više od 3500 jamaca u bankama vratilo je više od 12,5 milijuna maraka kredita. U RS blizu 6.000 jamaca vratilo je preko sedam milijuna tuđih kredita. To znači da je u BiH u prvih šest mjeseci blizu 20.000 jamaca vratilo tuđe kredite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*