Udruge iz Domovinskog rata traže istragu o smrti generala Brodarca

Predstavnici udruga iz Domovinskog rata tražili su od hrvatskih ministara obitelji i unutarnjih poslova te glavnog državnog odvjetnika istragu o smrti generala Đure Brodarca koji je bio pritvoren zbog sumnje na ratni zločin.

Nakon sastanka u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti državni tajnik Zoran Komar izvijestio je da su razgovarali o postupcima koje vode policija i Državno odvjetništvo te da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o predmetima koji se vode protiv hrvatskih branitelja za ratne zločine.

Zbog smrti Đure Brodarca višestruke istrage vode i Državno odvjetništvo i ministarstva pravosuđa i zdravstva. Komar je najavio da će rezultati tih istraga biti predstavljeni udrugama i javnosti.

Predsjednica udruge Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar rekla je da će udruge pričekati rezultate rada istražnih povjerenstava te je za 20-ak dana najavila novi sastanak u ministarstvu. Ocijenila je da je sve što se događa u Hrvatskoj nažalost pripremljeno puno ranije i ništa nije slučajno.

Smatra da nije slučajno ni uhićenje generala Mladena Kruljca u odori generala Hrvatske vojske. Dodala je kako je to poruka da se Domovinski rat baci na koljena.

– Podatci o procesuiranju ratnih zločina koje je objavio DORH autentični su, a braniteljske udruge nisu tražile obustavu procesuiranja ratnih zločina za koje su osumnjičeni hrvatski branitelji. Svi smo jednaki pred zakonom, no mi samo tražimo drugačiji pristup kada je riječ o hrvatskim braniteljima, dodala je.

Glavni državni odvjetnik Bajić je istaknuo da nitko ne može podnijeti zahtjev da se obustave istrage protiv hrvatskih branitelja.

– Siguran sam da branitelji potpuno razumiju da svatko tko je počinio kazneno djelo mora za to odgovarati, kazao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*