Udruge proistekle iz Domovinskog rata podnižu krivičnu prijavu protiv Zukana Heleza

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata namjerava podnijeti krivičnu prijavu protiv Zukana Heleza, ministra za pitanje boraca u Federaciji BiH, a sastanak na kojem bi se o tome trebalo raspravljati, prvotno najavljen za ponedjeljak, odgođena je za četvrtak, 5. lipnja.

Prema pisanju Oslobođenja, krivična prijava odnosila bi se na kršenje Zakona o reviziji, pravilnika kojima se određuje način na koji se sastavljaju revizorski timovi, ali i zbog načina na koji se revizija boraca radi. Naime, HVIDRA i druge udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata smatraju da je revizija ciljana, da su branitelji HVO-a diskriminisani, da u revizorskim timovima rade članovi koji ne ispunjavaju uvjete za taj posao.

Temelja za podnošenje krivične prijave protiv ministra Heleza, doznaje Oslobođenje, jest službena zabilješka koja se tiče revizorskog tima koji je kontrolirao korisnike boračko-invalidske zaštite iz Mostara, a iz koje se vidi kako jedan od članova komisije nije ispunjavao uvjete za članstvo u kontrolnom timu. I nije pitanje hoće li krivična prijava biti podnesena, nego tko će je podnijeti.

Inače, ministar Helez odavno je na meti udruga HVO-a koje ga optužuju za ciljanu reviziju, diskriminaciju, za ponašanje, izjave i postupke kojima provocira Hrvate u BiH. Spočitavaju mu kako je izjavio da Hrvati nisu bili u logorima nego u vojnim zatvorima, zamjeraju mu da je na mjesto savjetnika doveo osobu koja je bila upravnik vojnog zatvora u Bugojnu. Podsjetimo, i Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, donio je naredbu o ukidanju Tima za koordinaciju revizije, pozvao članove revizorskih timova da ih napuste. Upozorio je kako način na koji se sastavljaju revizorski timovi nije u skladu s pravilnikom, kako je Tim za koordinaciju revizorskih timova zapostavljen i tome slično.

No, bez obzira na te Budimirove poteze, Helez je kontrolu korisnika boračko-invalidske zaštite nastavio nesmiljenom žestinom i iz prava je, barem tako piše u posljednjoj informaciji koju je razmatrala Vlada FBiH, izvedeno 3.378 korisnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*