Udruženje novinara tvrdi da će odluka o hrvatskom RTV kanalu zatvoriti europski put BiH!

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva uposlenike u tri javna servisa – RTRS, RVFBiH i BHRT – da se suprotstave nezakonitom rušenju sustava u kojem funkcioniranju njihovi mediji, a zastupnike u Parlamentu BiH da odbiju raspravljati o formiranju RTV servisa na hrvatskom jeziku prije uspostave Korporacije i okončanja procesa digitalizacije.

Udruženje se, stoji u njegovu priopćenju za javnost, na ovakav poziv odlučilo zbog činjenice da je odluka o kanalu na hrvatskom jeziku donesena bez odgovarajućih suglasnosti resornog Ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva financija i trezora kao i Ureda za zakonodavstvo, čime su ponovo dovedeni u pitanje vladavina prava i sloboda izražavanja u BiH.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari pojašnjava da je zabrinut zbog usvajanja amandmana na Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH kojima će biti pokrenuta parlamentarna procedura za formiranje javnog servisa na hrvatskom jeziku.

Ovakav, etnocentrični pristup javnim servisima, smatra Udruženje, ne doprinosi jačanju profesionalnih standarda i unapređenju kvaliteta novinarstva, kao ni afirmaciji novinarske solidarnosti i drugih vrijednosti za koje se zalažu BH novinari.

“Formiranje novog javnog servisa na državnom nivou, s programom samo na jednom od tri službena jezika u BiH, izravno je rušenje sustava javnih medija koji je utemeljen na načelima poštivanja prava na informiranje svih građana i s ulogom integracije svih osoba, grupa i zajednica u BiH, bez obzira na njihove nacionalne, jezičke, kulturološke i druge identitete”, priopćeno je iz Udruženja.

Opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ide u uspostavu novog javnog servisa, smatraju u Udruženju, prije nego što je formirana Korporacija javnih servisa i otpočeo proces digitalizacije, predstavlja zatvaranje europskog puta BiH.

“Istovremeno, to je izravan šamar međunarodnj zajednici u BiH koja je, u više navrata, eksplicitno postavljala ove dvije obaveze kao ključne za davanje pozitivnog mišljenja o napretku u procesu evropskih integracija. I na kraju, ovaj postupak ozbiljno dovodi u pitanje osiguranje finansijskih sredstava za uspostavu Korporacije i u nedogled odgađa početak veoma skupe digitalizacije”, stoji u priopćenju.

2 Comments

  1. Treba biti treći kanal.Treba i jedan za nas Bosanske Hrvate jer znamo da će to biti Hercegovačka TV koja neće nimalo zastupati ne hercegovce.A treći?E treći bez Bosanskih,Posavskih Hrvata,crkve i Kardinala možete zaboraviti.Ufate se 20 g. u Srbe i Dodika a on sada ima svoje brige.Preporučam daljne ufanje u npr. osušenu kožu jazavca,fildžan može i u tarot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*