Uhićen bivši direktor HEP-a Ivan Mravak

ivan-mravak Nakon što su mediji pisali o brojnim zloupotrebama i malverzacijama koje su se događale u HEP-u, u petak ujutro u svom je domu uhićen bivši predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak, a navodno i Ivan Koštan iz Uprave TLM-a Šibenik te još jedna osoba, javlja portal Net.hr.
Pored neostvarenih investicija, nepotizma u slučaju Rade Buljubašića (koji je u HEP-u nije radio, ali je primao plaću), velikih gubitaka energetskog monopolista, povećanja plaća rukovodećim kadrovima u kriznoj godini i obnove voznoga parka, prošle se godine, uoči smjene kompletne Uprave, njenog šefa Ivana Mravka teretilo za štetne ugovore vezane za uvoz električne energije. Naime, 2008. godine Hrvatska elektroprivreda je 350 megavata struje platila 255 milijuna eura.
Točnije, svaki megavatsat po 83,3 eura, što je gotovo najviša cijena u povijesti trgovanja električnom energijom, zbog čega se u medijima pisalo da je HEP oštećen za milijardu kuna. Ubrzo nakon toga, cijena se spustila na 40-ak eura po megavat satu. Nakon toga je uslijedila još jedna loša poslovna odluka: šibenskoj Tvornici lakih metala struju su preprodali po cijeni od 20,5 eura po megavat satu, što je manje od četvrtine nabavne cijene. TLM je struju zatim prepuštao mostarskom Aluminiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*